Succé för Jerkers bildskatt från 70-talet

Fotona som Jerker Nord hittade i föräldrahemmet visade sig vara en guldgruva för alla 70-talsnostalgiker i Finspång.

Full aktivitet på Bergslagtorget, någon gång sommaren 1973.

Full aktivitet på Bergslagtorget, någon gång sommaren 1973.

Foto: Kuno och Birgitta Johansson

Finspångs kommun2019-09-14 14:00

Över 620 personer i facebookgruppen Finspång i mitt hjärta har låtit sig föras 46 år tillbaka i tiden med hjälp av Jerker Nords foton som visar Finspångs centrum sommaren 1973. Den exakta dateringen har han fått genom en följare av sidan, som med hjälp av vissa detaljer kunde ge den informationen.

– Det finns också en kvinna som känner igen sina barn, sin syster och hennes två barn på en av bilderna. Det är fantastiskt vilket intresse det blev för fotona. Det hade jag aldrig trott när jag lade ut dem, säger Jerker Nord vars inlägg också fått närmare 40 kommentarer  De innehåller alltifrån igenkänning till nyfikenheten om det finns fler bilder.

Själv bor Jerker Nord inte längre kvar i Finspång. För drygt tio år sedan gick flyttlasset till Stockholm. Men för tre år sedan var det så dags att tömma föräldrahemmet i Finspång. Det var då han hittade den där kartongen.

– Det visade sig att den var full med diabilder. Jag tog med mig lådan hem men så blev den stående till för några dagar sedan. Då kom nyfikenheten och jag ville veta vad som fanns på bilderna, säger han.

Själv var Jerker Nord bara fyra år när fotona togs, men han kommer väl ihåg Finspångs centrum från några år senare.

– Jag minns att vi handlade mjukglass med sylt i kiosken på torget och att vi på lördagarna sprang i väg  med sparpengarna för att köpa leksaker när det var torghandel. Utbudet var annorlunda där än i affärerna, säger han.

Han blir också lite nostalgisk när han ser bilden från Konsum, i nuvarande Gallerian, med skyltarna om fem procents återbäring.

– Jag har klara minnen av hur mina föräldrar, som hette Kuno och Birgitta Johansson,  en gång om året samlade ihop alla Konsumkvitton och räknade ihop summan med miniräknare för att få den där återbäringen, säger han.

Att Konsum var mer av ett stort varuhus i två våningar minns han också. På övervåningen såldes det kläder.

Fotona visar också att det fanns ett Tempo i centrum. En neonskylt på nuvarande Kristallenhuset, lotsade kunderna rätt.

Jerker och hans två syskon, Lilibet Gustafsson och Madelaine Johansson, som bor kvar i Finspång, har funderat en hel del på varför föräldrarna hade tagit bilder på centrala Finspång. De tror att de har hittat förklaringen.

– Mamma var lärare och det är nog hon som tagit bilderna för att använda i undervisningen. Det är vad vi gissat oss till i varje fall, säger Jerker.

I nuvarnade Gallerian fanns Konsum som gjorde reklam för återbäringen i skyltfönsterna.
I nuvarnade Gallerian fanns Konsum som gjorde reklam för återbäringen i skyltfönsterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!