Finspångsbon Björn Seger har uppmärksammat att det inte går att pendla med direktbuss mellan Finspång och Örebro.

– Vid Finspångs station finns fortfarande hållplatsskylt och information från Swebus. Men försöker man gå in på swebus.se hamnar man på Flixbus och där finns inte Finspång med som hållplats. Tidigare kunde man köpa biljett för att resa på eftermiddagar torsdag, fredag och söndag genom Swebus, informerar Björn Seger.

Under sju år, mellan 2011 och 2018, var det Norling Touring Busstrafik AB från Nora, som körde sträckan på uppdrag av Swebus.

Artikelbild

| Det går inte längre att pendla med direktbuss mellan Finspång och Örebro.

I slutet av augusti blev expressbussföretaget Swebus en del av den europeiska expressbussjätten Flixbus.

– Att vi slutade köra sträckan beror mycket på ändrade ägarförhållanden. Sedan har det varit få resenärer, speciellt under torsdagar. Fredag och söndagar har det varit rätt så bra. Det är mycket universitetsfolk som pendlar mellan Örebro och Norrköping-Linköping, säger Niklas Norling, ägare till Norling Touring Busstrafik AB.

Han understryker att det måste löna sig ekonomiskt att köra turerna.

– Vi kommer inte att köra den sträckan längre. Vi får stå för riskerna själva och det bär sig helt enkelt inte, betonar Niklas Norling.

Helena Wastesson, trafikstrateg i Finspångs kommun, beklagar att inte sträckan mellan Finspång och Närke trafikeras.

– Det är tråkigt för kommunens invånare att de har tappat möjligheten att resa kollektivt med buss till Närke, konstaterar hon.

Björn Seger påpekar att när han flyttade till Finspång 1974 körde SJ-buss, hela vägen dagligen, mellan Norrköping och Örebro.

– Nu verkar det bara gå att resa Örebro-Finspång med tåg, via antingen Mjölby eller Katrineholm och byta till buss sista biten. Minst två byten, säger han.

Problemen med att pendla mellan olika län lyfts fram.

– Trots allt prat om att knyta ihop länen så är diket vid länsgränsen uppgrävt igen. Minst tre timmar och två byten tar det att åka runt via Mjölby eller Katrineholm.

– För egen del har jag alltid tidning med mig att läsa, så jag är inte så beroende av restiden. När Trafikverket stänger av järnvägen, Motala-Hallsberg sommartid för utbyggnad till dubbelspår, får man numera bättre förbindelse genom direkttåg Örebro-Norrköping. Bara ett byte i Norrköping, konstaterar Björn Seger.