Race med traktor och gräsklippare

Leran sprutar, både förare och maskindelar flyger av de ombyggda åkgräsklipparna som pressas hårt på en tävlingsbana i Sonstorp.

Det studsar och hoppar, men inte värre än vanligt,  säger Mats Andersson om hur det är att köra parallellslalom med traktor. Mats Andersson i traktorn till vänster

Det studsar och hoppar, men inte värre än vanligt, säger Mats Andersson om hur det är att köra parallellslalom med traktor. Mats Andersson i traktorn till vänster

Foto: hanna Petersson

Finspångs kommun2019-09-22 15:30

 Det ryktas om topphastigheter på 140 kilometer i timmen.

– Då måste det vara raksträcka, inte en sådan här bana, förklarar en kille i publiken.

Tävlingsbanan är uppbyggd mellan stora halmbalar och timmerstockar och har vattnats väl inför starten för att bli riktig geggig att köra på.

Det är stor publikfriande show när det görs upp om att hinna köra så många varv som möjligt på åtta minuter. Arrangörerna uppskattar att en publik på omkring tusen personer följde både traktor- och gräsklipparracen.

Björn Jansson och Robert Nilsson fick idén till när de var på traktorrace på Öland.

– Vi tänkte att det kunde vara något för oss. Vi började för tolv år sedan med traktortävling i samband med Hällestad marken.

– Men intresset blev snart så stort att vi fick göra det till ett eget engagemang.

I år var Björn Jansson både speaker och tävlande i gräsklipparracet. Trots att han har ett av de äldre ekipagen med svagare motor vann han och Tobias Evertsson hylsnyckelsatsen som var första priset.

Mattias Torstensson tar sig smidigt fram i traktorernas parallellslalom mellan oljefaten med sin ombyggda Grålle.

Vad är hemligheten?

– Det gäller att hoppa i traktorn snabbt och få i växeln innan man varvar upp. Det är ett viktigt moment för att kunna vinna.

Resultat:

Traktorracet: 1) Mattias Torstensson 2) Gustaf Johansson Hjort  3) Henrik Lundgren 

Gräsklipparracet: 1) Björn Jansson/Tobias Evertsson  2) Gustaf Johansson Hjort/ Mats Andersson 3)Freddy Carlsson/Christoffer Abrahamsson.

Mattias Torstensson från Hällestorp vann traktorracet med sin ombyggda Grålle.
Mattias Torstensson från Hällestorp vann traktorracet med sin ombyggda Grålle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!