Nu ska skolan göras om – med färg

Abstrakt och färgglatt är målsättningen för konstnären Jonathan Josefsson när han kommer till Finspång.

Kultursamordnaren Karolina Bransell ser fram emot att Jonathan Josefsson ska måla sin konst på den svarta ytan ovanför muren. Det som står på muren ska tvättas bort.

Kultursamordnaren Karolina Bransell ser fram emot att Jonathan Josefsson ska måla sin konst på den svarta ytan ovanför muren. Det som står på muren ska tvättas bort.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-18 10:00

Efter många års väntan ska äntligen Bergska skolan få sin konstärliga utsmyckning både in- och utvändigt.

– Ja, det är på tiden. När ombyggnaden av skolan gjordes beslutades det om att en procent av byggkostnaden skulle användas till konstnärliga verk. Det är säkert fem år sedan. De avsatta pengarna har hela tiden väntat på att komma i bruk, berättar kultursamordnaren Karolina Bransell.

Nu har ett genomförandeavtal skrivits mellan kommunen och konstnären Jonathan Josefsson från Göteborg, till en kostnad av 218 500 inklusive moms. Ytterligare 20 000 kronor har redan betalats ut till konstnären i och med den skiss han gjort.

– Det blir en målning där det stora B:et varit förut på husväggen vid ingången till skolan. Dessutom gör Jonathan en matta som ska hänga i kaféet, säger Karolina Bransell.

Vi når konstnären Jonathan Josefsson i hans ateljé på västkusten.

– Mattan är precis färdig. Den tar jag med mig när jag åker till Finspång i oktober. Tanken är att jag då ska måla del av fasadväggen vid entrén, om vädret tillåter, säger han.

Jonathan har arbetat heltid som konstnär i tolv år.

– Jag började som graffitimålare innan jag gick på högskolan. Det är graffitin som var starten på mitt konstnärskap och ledde fram till måleriet. Det har också gjort att jag specialiserat mig på stora målningar, till exempel på byggnader. Sedan har jag också jobbat mycket med textil.

40-åringen har skapat sig ett namn, när det gäller konstverk i offentliga miljöer.

– Det har handlat om skolor, sjukhus, äldreboenden och mycket annat runt om i Sverige. Förra året var jag i Linköping och Mjärdevi science park och målade en staty, som jag hade designat.

Men just nu är det fullt fokus på Finspång och Bergska skolan.

– Det är ett spännande uppdrag som blir i min klassiska stil. Färgglatt och abstrakt. Det påminner en del om graffitimålning, men det är ändå inte klassisk graffiti. Jag älskar att måla med sprayburk utomhus, förklarar Jonathan.

Jonathan Josefsson går också under smeknamnet "Ollio".

– Det kommer från graffitidelen. Det har varit min signatur i många år. "Ollio" betyder egentligen ingenting. Det är mer att jag tyckte det stack ut. Det viktiga är att det blir snyggt och det blir det.

Tanken är att konstverken ska vara klara under oktober och att invigning ska ske under senhösten eller vintern.

– Vi får se. Kanske är det trevligare att ha invigning under våren, säger Karolina Bransell.

Så här är Jonathan Josefssons tanke att det ska se ut när han är klar med målningen på Bergska skolans fasad.
Så här är Jonathan Josefssons tanke att det ska se ut när han är klar med målningen på Bergska skolans fasad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!