Mullrande tävling drar folk till Hällestad

Det är dags för traktorer och gräsklippare att mullra till publikens jubel när årets traktor- och gräsklipparrace avgörs.

Det är för tolfte året i rad som traktor- och gräsklipparracet arrangeras i Hällestad.

Det är för tolfte året i rad som traktor- och gräsklipparracet arrangeras i Hällestad.

Foto: Magnus Johansson

Hällestad2019-09-20 19:15

På lördagen kommer motorer att låta och bensindoft kommer att kännas när det är dags för Hällestads traktor- och gräsklipparrace. Racet arrangeras för tolfte året i rad och har blivit ett allt större evenemang för både deltagare och åskådare.

– Det har varit jättestort, det är väldigt uppskattat av allmänheten. Det brukar vara runt tusen besökare som kommer och tittar, säger arrangören Marcus Bäckstedt.

Dagens stjärnor är två maskiner: traktorer och gräsklippare. Bondtraktorer kommer två och två att köra parallellslalom som går på tid, där de fyra snabbaste kvalar in sig till två finaler. Gräsklipparna delas upp i två kategorier, ett race med standard-åkgräsklippare och ett med modifierade hemmabyggda åkgräsklippare. 

– Vi brukar landa på 20 traktorer och sen fem–sex gräsklippare. Det brukar vara roligt att kolla på de mer spektakulära byggena, säger Marcus Bäckstedt.

Dagen börjar klockan ett med traktorracet, följt av gräsklipparna och avslutas sedan med finalen av traktorracen. Marcus Bäckstedt förklarar att lokala tävlande kommer att delta, men även nya ansikten utifrån kommer att dyka upp.

– Oftast är de som tävlar från området, de är sådana man känner igen har varit med och kört tidigare i alla år. Men i år har vi faktiskt några från Valdemarsvik som kommer med en gräsklippare och några från Vingåker. Det är roligt att det börjar vidga sig lite, säger Marcus Bäckstedt inför helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!