"Maskorna i skyddsnätet har blivit större"

Stort behov att hjälpa människor i krissituationer. "Jag älskar verkligen mitt jobb", säger Maria Lyshöj.

Maria Lyshöj, diakon i Finspångs församling,  arbetar med att hjälpa människor i krissituationer på olika sätt.

Maria Lyshöj, diakon i Finspångs församling, arbetar med att hjälpa människor i krissituationer på olika sätt.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-07 17:39

Maria Lyshöj har arbetat som diakon i Finspångs församling i sju år. Snart väntar julen som kan bli en svår tid för många familjer. 

– Behovet är stort, både det ekonomiska och det själsliga. Det  kan röra sig om missbruksproblem, separation, psykisk ohälsa och ekonomiska bekymmer, förklarar Maria när vi träffas på Mariagården.

Diakoni handlar om kyrkornas sociala arbete. Till förra årets jul samlades cirka 55 000 kronor in, av både församlingen och andra aktörer, som sedan delades ut i form av presentkort till behövande familjer. 

– De som kommer till oss får presentkort, där de kan handla både mat och julklappar. Senaste julen hjälpte vi 60 familjer, säger Maria som också hyllar de samarbeten som finns med olika nätverk och enskilda personer.

– Det är många som har öppna ögon, öron och hjärtan.

Behovet att hjälpa är inte knutet till julen, utan något som Maria och hennes kollega Anette Andersson lever med året runt. Under 2018 hade Maria ensam över 1 000 kontakter, fördelat på telefonsamtal, mailkontakter och fysiska möten. Sammanlagt gjorde hon 150 hembesök, 

– Många av de vi har kontakt med, har ett ständigt hjälpbehov, år efter år. Det vi vinner mycket på är att vi inte är en myndighet. Vi för inga journaler över de vi hjälper. Församlingen avsätter en stor summa pengar för diakoniarbetet varje år.

Maria berättar om att det också kan röra sig om att hjälpa familjer med sportlovsaktiviteter och omedelbara åtgärder, vid till exempel en vräkning.

Har behovet ökat under dina sju år som diakon?

– Våra kontaktytor har ökat. När en familj fått hjälp, så sprids ryktet om att vi finns. Samtidigt har maskorna i det sociala skyddsnätet blivit större och större. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret, men de som ramlar igenom samhällets skyddsnät är de som vi får ta hand om. Numera vräks barnfamiljer och då får vi rycka in akut, så det är rätt svåra situationer.

Att agera kurator är en stor del av Marias vardag.

– Det är många svåra och väldigt tunga samtal. Det kan handla om personer som är självmordsbenägna och helt har gett upp hoppet. Förutom det personliga mötet, så är mobilen mitt främsta arbetsredskap.  För många är ensamheten den största fienden när man brottas med social och psykisk utsatthet. Ibland räcker det med att svara på ett SMS för att hjälpa där och då. Det ger mig väldigt mycket att kunna hjälpa. Jag älskar verkligen mitt  jobb, poängterar Maria Lyshöj.

"Jag älskar verkligen mitt jobb", säger Maria Lyshöj.
"Jag älskar verkligen mitt jobb", säger Maria Lyshöj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!