Invånarna kunde testa sitt blodsocker

Internationella diabetesdagen uppmärksammades av Finspångs diabetesförening och Region Östergötland på Viberga nyligen.

Kerttu Sandberg har diabetes i släkten. Hon passade på att testa sig för sjukdomen när det erbjöds på Viberga och provet visade negativt för diabetes.

Kerttu Sandberg har diabetes i släkten. Hon passade på att testa sig för sjukdomen när det erbjöds på Viberga och provet visade negativt för diabetes.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-11-20 19:00

Den 14 november uppmärksammades den internationella diabetesdagen av bland annat Finspångs diabetesförening och Region Östergötland, som var på plats på Viberga för att sprida kunskap och erbjuda förbipasserande ett blodsockerprov. 

– Vi ska informera om vår verksamhet och ta provet på de som passerar förbi. Många gånger vet man inte att man har diabetes tyvärr, säger Hans-Erik Svensson, ordförande i Finspångs diabetesförening. 

Hans-Erik Svensson har typ 2-diabetes och fick reda på det för 20 år sedan, vid en rutinkontroll på arbetsplatsen. Sjukdomen har länge funnit i släkten på hans mamma sida och både hans systrar och äldre bror har ärvt sjukdomen. 

– Jag märkte inte att jag hade sjukdomen då, men jag förstår det nu efteråt. När jag fick diagnosen trodde jag att jag skulle dö, men i dag vet man mer och man vet att det går att leva med det, förklarar han.

Tidigare år har Finspångs diabetesförening uppmärksammat dagen på sjukhuset, men nytt för i år är att de är på Viberga. 

– Här träffar vi nya människor som vi kan prata med. Hörs vi inte, så syns vi inte, det är a och o för oss, det är det vi jobbar efter. Diabetes har blivit en folksjukdom och det går ner i åldrarna, det är det som är ruggigt.

En av de som under förmiddagen tog ett blodsockerprov var Kettru Sandberg. Hon visste att det under dagen anordnades provtagningar och åka dit tillsammans med sina syskon. 

– Jag har diabetes i släkten, min mormor och mamma hade det och min syster har det, så jag var nyfiken om jag också hade det. Jag brukar kolla det hos doktorn, men det är nu ett år sen jag gjorde en kontroll.

I Finspång finns det sammanlagt 1 400 personer som har diabetes typ 2. Av Finspångs befolkning i stort har 6, 6 procent diabetes typ två och är en hög siffra jämfört med Sverige i stort, förklarar en sjuksköterska på plats.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror mycket beror på att vi jobbar och äter på oregelbundna tider. Sen visste man inte så mycket om diabetes förut, men man vet mer i dag om hur man ska leva och äta, säger Hans-Erik Svensson.

Efter cirka en timma har 50 stycken provtagningar gjorts och flera provtagningar väntas tas under förmiddagen.

– Vi kanske kommer att testa cirka 150 stycken. Vi har med oss 250 stickor, så vi får se hur många det är som räcker, säger Inger Brotén, diabetessjuksköterska. 

Hans-Erik Svensson, ordförande i Finspångs diabetesförening, fanns på plats på Viberga för att upplysa om sjukdomen.
Hans-Erik Svensson, ordförande i Finspångs diabetesförening, fanns på plats på Viberga för att upplysa om sjukdomen.
Karta: Viberga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!