Inga åtgärder efter de senaste olyckorna

Två olyckor med personskador på kort tid. Är korsningen riksväg 51 vid ut- och infarten till Risinge kyrka extra olycksdrabbad?

I korsningen på riksväg 51 och väg 1152 vid Risinge kyrka har det inträffat två olyckor med personskador som följd dels i augusti, men också i september. Enligt Trafikverket är inte korsningen över tid speciellt olycksdrabbad.

I korsningen på riksväg 51 och väg 1152 vid Risinge kyrka har det inträffat två olyckor med personskador som följd dels i augusti, men också i september. Enligt Trafikverket är inte korsningen över tid speciellt olycksdrabbad.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-26 08:00

På kort tid har två trafikolyckor inträffat på riksväg 51 i anslutning till av- och påfarten till Risinge kyrka, väg 1152. Enligt Trafikverket är inte den korsningen speciellt olycksdrabbad.

– Nej, det är inget som sticker ut i statistiken. För aktuell korsning har det inrapporterats åtta olyckor under en tioårsperiod. Inga allvarliga personskador eller dödsfall har inrapporterats. Sedan kan det förekomma ett visst mörkertal, när det gäller plåtskador på bilar, där bilisterna gjort upp i godo med respektive försäkringsbolag. De olyckorna kommer inte till vår kännedom, berättar Erik Hybinette, trafikingenjör vid Trafikverket.

Hur får ni vetskap om de olyckor som sker?

– Trafikverket får kontinuerligt information från Transportstyrelsens informationssystem om skador och olyckor inom vägtransportsystemet. Trafikverket ser allvarligt på varje fall av olycka som inträffar och följer även upp dem i form av en delaktighet i de så kallade olycksutredningarna som genomförs. Dessa olycksutredningar kan initialt ligga till grund för en snabb fysisk åtgärd vid platsen om utredningen påvisar en risk som avser vägens funktion, vilket Trafikverket ytterst ansvarar för.

Finns det någon plan eller tanke att göra området mer trafiksäkert?

– Korsningens utformning avseende trafiksäkerhet har vid ett antal genomförda vägprojekt förstärkts med belysning, ett separat fält för vänstersvängande fordon samt med räcke för en avskild gång- och cykelbana. Utöver det har länsstyrelsen beslutat om lokal föreskrift för en begränsning till 70 km/tim förbi korsningen väg 51. Utöver detta finns inga ytterligare planerade åtgärder.    

Är det Trafikverket som har det yttersta ansvaret för just de här vägarna, eller har kommunen något ansvar?

– Trafikverket ansvarar ytterst för vägens funktion, i egenskap av väghållningsmyndighet. Däremot har vi dialog med kommunen, vilket till exempel var fallet när vi sänkte hastigheten till 70 km/h på riksväg 51 i anslutning till den aktuella korsningen.

Finns det någon statistik på hur många bilar som passerar på riksväg 51 under ett dygn.

– Trafikmängderna utmed väg 51 är cirka 9 400 fordonsrörelser per trafikdygn i snitt räknat över ett år. Motsvarande trafikmängd på korsande väg 1152 är cirka 940 fordonsrörelser.

På bilden ska en bil ut från väg 1152 och ut på riksväg 51.
På bilden ska en bil ut från väg 1152 och ut på riksväg 51.
Karta: Risinge kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!