Han är ny på tjänsten i kommunen

Föreningsliv, hälsa, jämställdhet och tillväxt. Det är viktiga frågor för kommunens nya fritidsutvecklare Fredrik Franzén.

Fredrik Franzén är ny fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

Fredrik Franzén är ny fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-12 05:00

Han började arbeta i Finspångs kommun i början av 2017 och har varit projektledare för olika projekt i Rejmyre. Nu tillträder han en ny tjänst, där han ska utveckla kommunens fritidsfrågor. Den 1 december ersätter han Kirsi Aronsson som fritidsutvecklare.

– Det ska bli jättespännande att jobba med människors fritid. Den tid som inte handlar om människors arbete, studier eller sömn, utan tiden där man jobbar med sina mervärden i livet, säger Fredrik Franzén.

Han är uppvuxen i Vetlanda i Småland.

– Jag tänker mycket på Vetlanda när det gäller utvecklingsfrågor i Finspång. Det är två kommuner som påminner om varandra, storleksmässigt, med industrier och ett starkt föreningsliv, påpekar Fredrik Franzén.

Han berättar att han höll på med många idrotter, som tennis, skidor, bordtennis och kung fu under uppväxtåren.

– Jag var inte bra i någon idrott, men jag hade sociala kvalitéer. Jag blev sedan ledare i en av Sveriges största ungdomsföreningar, "Ungdom mot rasism".

Norrköpingsbon verkar som politiker och har jobbat med utbildningsfrågor i 17 år.

– Jag har studerat många skolrapporter och det är tydligt att barn som engagerar sig i fritidssysselsättningar får bättre skolresultat. Vi rör oss mindre i dag och jag vill jobba med att rörelse kan bli tema på olika dagar, säger Fredrik Franzén.

Vad ser du mer för utmaningar i jobbet?

– Att det ska vara naturligt för alla att vara med i en förening. Det bygger mycket på ideellt arbete och det blir allt tuffare att engagera ledare. Jag vill jobba i nära samarbete med kommunens alla föreningar. Finspångs kommun har ingen stor organisation för fritidsfrågor, det är många frågor och ett komplext uppdrag, betonar Fredrik Franzén.

Under denna månad jobbar han tillsammans med sin företrädare för att lära sig så mycket som möjligt om arbetet.

– Jag ska besöka så många platser som möjligt för att få en bild av jobbet. Grosvad är exempel på ett fantastiskt område, där det finns möjligheter till utveckling.

Den nya skateparken är en satsning som väntas vara klar i vår. Har ni några fler satsningar på gång?

– Vi diskuterar hur Bönerbadet kan utvecklas. Det ska tillgänglighetsanpassas, moderniseras och platserna ska förbättras för alla. Vi har sökt bidrag till ett nytt utegym i området och tanken är att grillplatsen ska fräschas upp och göras i ordning, konstaterar Fredrik Franzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!