Fyra tunga band klara för Skogsröjet

Skogsröjet siktar på ett "maxat" 15-årsjubileum. "Viktigt med en bra mix av band", säger festivalgeneralen Stefan Englund.

Festivalgeneralen Stefan Englund, från Rejmyre musikförening, har precis släppt de fyra första banden till 2020 års upplaga av Skogsröjet.

Festivalgeneralen Stefan Englund, från Rejmyre musikförening, har precis släppt de fyra första banden till 2020 års upplaga av Skogsröjet.

Foto: Mikael Grip

Rejmyre2019-11-22 15:00

Gotthard, Battle Beast, Michael Monroe och Eclipse. Där har ni de första bandsläppen till nästa års Skogsröjet. Hårdrocksfestivalen i Rejmyre firar nästa sommar 15-årsjubileum i skarven mellan juli och augusti.

– Att vi skulle bli så långlivade trodde vi inte när vi startade. Ju äldre vi blir i styrgruppen, desto jobbigare blir det att återhämta sig efter varje år, men nu börjar vi till och med snacka om 20-årsjubileumet, säger evige festivalgeneralen Stefan Englund från arrangören Rejmyre musikförening.

De sista åren har Skogsröjet dragit cirka 6 500 besökare per dag på de två huvuddagarna plus cirka 2 500 besökare till gratisspelningen kvällen innan själva festivalen börjar.

– Det är maxat. Vi kan inte ta in mer besökare än så. Då skulle vi tappa mysfaktorn och att det inte är så trångt vid scenerna, konstaterar Stefan.

Totalt ska Skogsröjet skriva kontrakt med mellan 28 och 32 band innan allting är klart.

– Det är mycket pusslande och många mejl och telefonsamtal fram och tillbaka. Vi har ingen jättebudget jämfört med andra festivaler. De flesta förstår att det inte är aktuellt att ta hit Iron Maiden eller Metallica, säger Stefan och skrattar.

2019 års huvudakter handlade om Accept och Avantasia. Andra kända band som spelat på Skogsröjet under årens lopp är till exempel Alice Cooper, Saxon, Europe och Megadeth.

– Det viktiga är att få till en bra mix av band som attraherar många. Målsättningen är att släppa en huvudakt innan jul. Som det ser ut nu blir det ett band som inte spelat på "Röjet" tidigare, berättar Stefan hemlighetsfullt.

Den nu 57-årige Michael Monroe, från Finland, var tidigare sångare och frontfigur i Hanoi Rocks på 1980-talet, och har gästat Rejmyre förut.

Gotthard, från Schweiz, och Battle Beast, från Finland, har aldrig spelat på Skogsröjet. Båda banden återfinns inom den melodiösa hårdrocken, även om Battle Beast också kan sorteras in under powermetal. Gotthard släppte sitt första album 1992 och deras senaste elva album har nått nummer ett på den schweiziska albumtopplistan, vilket gör dem till ett av de mest framgångsrika schweiziska banden någonsin. Battle Beasts låt "Black Ninja" har över tio miljoner visningar på Youtube. Svenska Eclipse är det fjärde bandet som är klart.

– Det känns som en riktigt bra början. Roligt med Battle Beast som har en duktig kvinnlig sångare, säger Stefan Englund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!