FN-målen ska leda Finspång framåt

Kommunledningen föreslår att kommunens strategisk plan görs om. FN:s globala mål ska följas på lokal nivå.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson, utbildningsrådet Frida Granath och miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson diskuterar den nya strategiska planen.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson, utbildningsrådet Frida Granath och miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson diskuterar den nya strategiska planen.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-29 05:00

Under måndagen presenterades kommunens styrande samarbetspartners förslag på strategisk plan och budget för 2020.

– Det är första gången som vi tar Agenda 2030 som utgångspunkt för den strategiska planen. Vi väljer att styra kommunen utifrån FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030. Det är långt dit, men vi kommer varje år få indikationer på att det går åt rätt håll för att uppnå målen, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill göra Finspång till en attraktiv, levande, hållbar och trygg kommun.

– Lösningen på globala mål finns lokalt. Samtliga FN:s 17 mål hänger ihop, därför har vi med alla, påpekar miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

Partiernas strategiska inriktning fokuserar på områden som barn, unga och äldre, livskvalitet, medskapande, starkt näringsliv, hållbart växande och utveckling i tätort och landsbygd, miljö, hälsa, trygghet, delaktighet och samarbete, kommunens medarbetare och bolag samt hållbar ekonomi.

– Barn, unga och äldre är särskilt prioriterade, säger Ulrika Jeansson.

– Insatser görs för barn i familjer med låg utbildningsnivå, unga som ej avslutat gymnasiestudier, vuxna i behov av omskolning och placerade barn. När det gäller äldre personer ska vi göra insatser för de som inte klarar sig själva, understryker utbildningsrådet Frida Granath (S).

Kommunens arbete för att nå en budget i balans fortsätter.

– Det väntar tuffa år. Alla våra sektorer har enprocentiga effektiviseringskrav. Alla måste hjälpas åt. Vi har inte planerat för några varsel, utan valt att lägga pengar på omställningsmedel för vår personal, säger Ulrika Jeansson.

Trots tufft ekonomiskt läge är planen att 65 miljoner kronor ska läggas på investeringar.

– Vi ska växa, målet är 30 000 invånare år 2035. Nya bostäder ska byggas och det är viktigt att bygga klokt – hållbart och fossilfritt. Vi ska vara en fossilfri kommun 2025. Vid nybyggnation är huvudtanken att vi utgår från stråk där det finns allmänna kommunikationer, säger Hugo Andersson.

För att få bukt på de ekonomiska problemen planeras i stort sett inga nya prioriterade uppdrag under 2020.

– En ekonomi i balans och Agenda 2030 är i fokus. Det blir spännande att vi kommer kunna prata om samma mål med andra kommuner i Sverige och även i andra länder, som också är med i FN:s hållbarhetsmål, konstaterar Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!