De vill satsa på fler skolsköterskor

Vänsterpartiet vill se fler anställda skolsköterskor efter de alarmerande siffrorna kring ungas psykiska ohälsa

Ingrid Westlund är en av ledamöterna i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp som undertecknat motionen.

Ingrid Westlund är en av ledamöterna i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp som undertecknat motionen.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-09-13 05:00

Vid kommunstyrelsens senaste möte i veckan, som vi skrev om tidigare,  fanns den ökade psykiska ohälsan bland unga med som en punkt. Det  som sticker ut är att flickor tycks må betydligt sämre än pojkar.

Uppgifterna baseras bland annat  på siffror från Östergötlands länsgemensamma webbenkät "Om mig". Från Finspångs kommun hade 126 elever svarat. Bara 56 procent av flickorna i årskurs åtta anser att de har en bra hälsa. Motsvarande siffra bland pojkarna är 81 procent. 30 procent av flickorna uppger att känner daglig ångest medan 11 procent av pojkarna upplever detsamma.

Nu vill Vänsterpartiet i Finspång se krafttag för att få bukt med de negativa siffrorna. I en motion adresserad till kommunalråden Ulrika Jeansson (S)  och Frida Granath (S) framför partiet sina synpunkter.

– Den här frågan måste bli mer synligt på den politiska agendan och ta större  utrymme. Det viktigaste som vi ser är att de unga får någon att prata med, säger Ingrid Westlund, en av ledamöterna i  Vänsterpartiets fullmäktigegrupp.

Och då syftar hon främst på skolsköterskor. Hon har varit i kontakt med representanter därifrån och fått uppgifter som säger att varje skolsköterska i kommunen har hand  om 380-530 elever var.

– Det är en ansträngd arbetssituation för dem, och det behövs därför fler skolsköterskor anser vi. De är oerhört viktiga för de här ungdomarna. Att snabbt kunna få prata med någon på plats betyder mycket, säger hon och tillägger:

– Lärarna finns så klart, men de har kanske inte tiden och en del elever kan uppleva att det är svårt att prata med  sin lärare. Och flera av de unga eleverna  kommer från en annan socioekonomisk kultur och då kan det vara svårt att leta sig fram på nätet vilka andra olika möjligheter kommunens erbjuder, för där finns så klart hjälp att få också. 

Men att anställa fler skolsköterskor kostar?

– Ja, det gör det, men det handlar om att prioritera.

 Vänsterpartiet avslutar motionen med att föreslå att kommunfullmäktige beslutar om att analysera skolsköterskornas arbetssituation och öka deras närvaro i grundskolorna.

– Elevrådsarbetet på grundskolorna måste också följas  upp eftersom det finns ett samspel mellan möjligheten att påverka och den psykiska ohälsan, säger Ingrid Westlund.

Ansvarig politiker, utbildningsrådet Frida Grantath, säger att hon inte vill  kommentera innehållet i motionen förrän den varit uppe i kommunfullmäktige nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!