Fasadpris till parkeringshus i Norrköping

"Hantverkskunnande och innovativa lösningar." Det är en del av motiveringen till att parkeringshuset Vårdtornet i Industrilandskapet vann pris för Årets fasad.

Parkeringshuset i tegel krävde innovativa lösningar och stor hantverksskicklighet. "Det ställde jättekrav på våra yrkesarbetare", säger Christian Carinci, vd på Åby Fasad som utfört arbetet.

Parkeringshuset i tegel krävde innovativa lösningar och stor hantverksskicklighet. "Det ställde jättekrav på våra yrkesarbetare", säger Christian Carinci, vd på Åby Fasad som utfört arbetet.

Foto: Juliana Falldin

Norrköpings kommun2019-11-16 19:34

Priset delades ut på Fasadforum i Folkets hus i Stockholm. Bakom priset står SPEF – en branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige. Fasader är något som behöver lyftas fram mer, menar Johan Onno, vd på SPEF.

– En fasad kan förstöra ett helt område, eller få det att lyfta, säger han.

Parkeringshuset Vårdtornet stod klart för två år sedan och hyllas bland annat för att gestaltningen passar in i den befintliga miljön. "Här sammanstrålar hantverkskunnande med innovativa lösningar och genomtänkt arkitektur på ett sätt som följer den befintliga och värdefulla kulturstaden på ett föredömligt sätt" står det bland annat i motiveringen.

– Det känns fantastiskt roligt så klart. Det är kul att vi fått vara med på ett så speciellt projekt, säger Christian Carinci, vd på Åby Fasad som är de som utfört arbetet.

Tegelbyggnaden krävde flera tekniska speciallösningar och han berömmer sin personal som fått svåra utmaningar.

– Alla har verkligen jobbat mot att få det så bra som möjligt.

Vårdtornet tog hem vinsten efter att ha gallrats fram bland ett 20-tal inskickade bidrag. Slutligen stod de i final mot nybyggda kvarteret Paraden i Barkarby. Juryn bedömde husen i fyra kategorier; gestaltning, hantverk, innovation och hållbarhet.

– Parkeringshuset fick högst poäng totalt sett, säger Johan Onno.

Priset delar Åby Fasad med Norrköping Parkering AB, Utopia Arkitekter, SEFAB och Magnentus Parkering AB.

Karta: Parkeringshuset Vårdtornet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!