Byggandet i länet är oförändrat

Bostadsbyggandet i länet går ner med sju procent, men vägs upp av annat byggande. Prognosen är en utplaning de kommande året.

Bostadsbyggandet minskar sju procent i länet men uppförandet av anläggningar och lokaler håller den totala marknaden på jämn nivå.

Bostadsbyggandet minskar sju procent i länet men uppförandet av anläggningar och lokaler håller den totala marknaden på jämn nivå.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2019-10-23 06:00

På onsdagen presenterade Sveriges Byggindustrier sin prognos för byggandet i landet.

– Det primära i prognosen är en avmattad konjunktur, och när det gäller hela riket så är det framför allt Stockholm som drar ner, säger Cecilia Johansson, länschef för branschorganisationen.

För Östergötland ligger byggandet still totalt sett, på omkring 22 miljarder kronor årligen. Där har det legat sedan 2016 och fortsätter enligt prognosen så även framåt.

Bostadsbyggandet väntas minska med sju procent under perioden 2018–2020. Att det totala byggandet ligger still beror framför allt på några väldigt stora anläggningsbyggen: Kardonbanan och inre hamnen i Norrköping samt dubbelspåret Motala–Hallsberg.

– Jämför man med Stockholm som har en total minskning på 10 procent så måste man säga att noll är bra för Östergötland, menar Cecilia Johansson.

När det gäller bostadsbyggandet så är det fortfarande mycket byggprojekt igång. Det är inte oväntat tvillingstäderna Norrköping och Linköping som driver upp byggandet. Men Cecilia Johansson noterar att det byggs mycket, både bostäder och lokaler, även i länets mindre kommuner. 

Radhus- och villamarknaden är så överhettad i Linköping att kringkommunerna påverkas, särskilt tack vare goda pendelmöjligheter.

– Om bostadsbyggandet nu går ner lite så kanske det kan vara tillfälle för kommunerna att andas och tänka efter: Vad är det vi behöver bygga? Det kanske inte i första hand är bostadsrätter där efterfrågan efter hand mättas, utan mer radhus och villor, menar hon.

En annan utmaning är kompetensbristen, där det gäller att locka ungdomar och även andra att söka sig till byggbranschen.

Vad tror du om fortsättningen efter 2020 som inte finns med i den här prognosen?

– Det finns stora projekt som man vill komma igång med, till exempel Södra Ekkällan i Linköping, de finns inte med i denna prognosen. Det är väldigt mycket på gång längre fram. Jag tror inte att vi kommer se någon riktig nedgång i Östergötland på flera år, säger Cecilia Johansson.

Gäller det även för anläggningssidan?

– Det tror jag. Vi har ju den kommande Lalandia-satsningen i Motala. Går den igenom så handlar det om jätteinvesteringar och där är det ju inte bostäder utan lokaler och anläggningar. Bara den satsningen kommer att hålla uppe våra siffror, menar hon.

– Det ser ljust ut för Östergötland, avslutar  Cecilia Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om