Utomstående slog tvååring på förskola

En tvåårig pojke på förskolan i Falerum fick ett slag i huvudet av en utomstående person som tagit sig in i lokalerna. Nu vidtas åtgärder och kommunen låser skolan.

Falerums förskola är belägen i den före detta skolan i Falerum, där det också drivs gruppboende. Nästa år flyttar förskolan till nya lokaler, då företaget som driver boendet vill utöka sin verksamhet.

Falerums förskola är belägen i den före detta skolan i Falerum, där det också drivs gruppboende. Nästa år flyttar förskolan till nya lokaler, då företaget som driver boendet vill utöka sin verksamhet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-10-31 17:00

– Det är klart att tankarna snurrat och att jag tänkt på att det kunde gått värre, säger Frida Igelström, mamma till den tvåårige pojken.

Hon blev uppringd av förskolan efter incidenten under onsdagen och fick då veta att en utomstående person kommit in på förskolan. När mannen avvisades av personal reagerade han och blev aggressiv. 

Händelsen bekäftas av Lena Karlsson Bergholz, förskolechef med ansvar för bland annat Falerums förskola. 

– När personalen sa stopp blev mannen aggressiv och irriterad. Han slog ett barn och knuffade personal.

Den lille pojken reagerade på slaget, men ska inte ha fått några fysiska skador. 

– Han blev som chockad och darrade med läppen. Efteråt har han visat flera gånger att han fick ett slag mot huvudet, berättar Frida Igelström. 

Mannen som kom in på förskolan bor på ett LSS-boende, som liksom förskolan inryms i den före detta skolan i Falerum. På boendet finns bostäder för personer med funktionsnedsättningar, exempelvis autism och är bemannat med personal dygnet runt.

Verksamhetschef Linda Andersson bekräftar det inträffade och ser händelsen som allvarlig.

– Det är ytterst beklagligt att någon blivit utsatt och särskilt beklagligt att det är ett barn, säger hon och medger utan omsvep att verksamheten brusit. 

–  Vi gör löpande analyser och riskbedömingar. Det som hänt har vi inte sett någon stor risk för, säger hon och beskriver att personer med funktionsnedsättningar kan hantera stressade situationer, som den på förskolan, på olika sätt och att det inte går att förutse hur.

En omedelbar analys leder till åtgärder.

– Vi kommer att öka närvaron av personal och trygga upp situationen. Då vi arbetar med ständiga förbättringar kommer vi även se över våra rutiner och aktivt arbeta med att det inträffade inte ska hända igen.

Även kommunen vidtar omedelbara åtgärder. Förskolan ska från och med nu att hållas låst. Föräldrar som ska lämna och hämta barn kommer att få ringa på för att bli insläppta.

– Jag kommer också attt göra kränkningsrapporter för varje enskilt barn, säger Lena Bergholtz Karlsson.

Enligt Lena Karlsson Bergholz har kommunen goda kontakter med LSS-boendet. Liknande incidenter som den i veckan har inte inträffat tidigare. 

Frida Igelström gjorde under onsdagkvällen en polisanmälan gällande misshandel. Hon känner oro.

–  Det känns i mammahjärtat och det känns otryggt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!