Hyllade "Blod och ben" intar nu X-scenen

"Blod och ben" hyllades av kritikerkåren efter premiären i Stockholm. Den 29 november har det nyskrivna samtidsdramat Norrköpingspremiär på X-scenen.

På X-scenen växer scenografin fram inför fredagens premiär. På bilden: teaterkompaniet Lumors producentassistent Malin Eriksson med skådepelarna Krister Kern och Eva Rexed.

På X-scenen växer scenografin fram inför fredagens premiär. På bilden: teaterkompaniet Lumors producentassistent Malin Eriksson med skådepelarna Krister Kern och Eva Rexed.

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-11-28 09:55

Förberedelserna pågår under vårt besök. Skådespelarna får också hugga i och bära in rekvisita när "Blod och ben" flyttar in på experimentscenen på Repslagaregatan i Norrköping.

Tidigare har föreställningen spelats på Moment teater i Stockholm där premiären följdes av kritikerhyllningar. "En intelligent och mycket välspelad teaternovell" jublade Svenska Dagbladets recensent.

– Det ska bli jättespännande att se hur den landar här, säger skådespelaren Krister Kern.

– Men det känns som pjäsen har utvecklats under spelperiodens gång. Vi har fått mer och mer kontakt med publiken, och saker sker i det mötet, säger skådespelaren Eva Rexed.

"Blod och ben" är ett samtidsdrama om tro, hopp och förtvivlan som görs i samarbete med det Stockholmsbaserade teaterkompaniet Lumor. Men Norrköpingsskådepelaren Krister Kern är förstås välkänd för Östgötateaterns publik. Han berättar att han gillar att söka sig till nya sammanhang och samarbeten.

– Jag har gjort det ganska mycket. Man behöver se nytt, annars fastnar man i samma tänk, säger han.

Kärnan i berättelsen är en trafikolycka, där en sexårig pojke blir påkörd – och svävar mellan liv och död. Ett ögonblicks verk omkullkastar tillvaron för föräldrarna mitt i karriären.

– Handlingen kretsar kring flera människor under den här natten, deras inblandning och hur livet påverkas, berättar Eva Rexed.

– Jag tyckte om pjäsen mycket redan från början, men den spretade lite. Vi har jobbat om den en del och lyckats få ihop allt till en föreställning som är både rolig och gripande. Man sugs in i den, säger Krister Kern.

I pjäsen spelar Krister Kern flera roller, bland annat pappan och litteraturdoktoranden Peter, till vardags upptagen med den tre tusen år gamla myten om Abraham och hans yttersta offer vid berget Moria.

– Det som händer kopplas till Abraham och Isak, så det finns en biblisk twist i pjäsen, säger han.

Pjäsen är Oskar Thunbergs debut som dramatiker och han svarar även för regin. Tillsammans med Paula Stenström Öhman är han också konstnärlig ledare för teatergruppen Lumor i Stockholm. Det är ett scenkompani utan egen fast scen, inriktat på nyskriven samtidsdramatik utan given gräns mellan det dokumentära och det fiktiva. 

"Blod och ben" spelas på X Scenen i Norrköping till den 8 december, och kommer i vår troligen att sättas upp även i Göteborg.

Krister Kern från Östgötateatern spelar i den mörka komedin "Blod och ben" med premiär på X scenen på fredag den 29 november.
Krister Kern från Östgötateatern spelar i den mörka komedin "Blod och ben" med premiär på X scenen på fredag den 29 november.
Karta: Repslagaregatan 9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!