Spännande möte i stilarna på Konstforum

Emma Tryti och Celie Eklund visar upp skulpturer respektive målningar i en ny utställning på Konstforum. Ett spännande möte.

Celie Eklund hänger en målning som visar de egna barndomskvarteren i Tyresö.

Celie Eklund hänger en målning som visar de egna barndomskvarteren i Tyresö.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2019-11-29 08:00

De känner varandra sedan länge. Deras konstnärskap skiljer sig dock åt på ett högst uppenbart sätt. Celie Eklund målar i olja medan Emma Tryti skulpterar. Nu möts de i en gemensam utställning på Konstforum med vernissage under lördagen.

– Vi har känt varandra sedan vi var 13. Nu är vi tillbaka i Stockholm igen efter flera års studier på olika orter, säger Celie Eklund.

Att, som nu, ställa ut tillsammans har sina fördelar. Möjligen också utmaningar. Att det hade varit svårare om båda hade, säg, målat är de överens om. Som betraktare får man samtidigt intrycket av att deras verk stöttar och lyfter varandra. De olika formerna gör helheten mer spännande.

– Att vara konstnär är ganska ensamt. Nu har vi varandra att bolla idéer med. Nyttigt för båda, säger Celie Eklund.

Emma Tryti skapar keramikfigurer i stengodslera och hittar känslan i naturen och gammal mytologi. Hennes varelser skulle kunna ha stigit raka vägen ur en sagobok och att möta den kalla blicken hos "Kvinna med fågelhatt" är både fascinerande och lite skrämmande.

– Betraktaren ska få sina egna associationer, säger hon.

Celie Eklunds måleri är mer konkret och förankrat i vardagen. Motiven hittar sitt ursprung i klass, miljö och socialt arv.

– Det är inte alltid tydligt i de enskilda verken men det är den samlade utgångspunkten. Jag hittar mycket i filmer och texter som jag försöker översätta i mitt måleri.

Utställningen pågår mellan den 30 november och 15 december.

Emma Tryti spänner ögonen i sin "Kvinna med fågelhatt". Eller om det är tvärtom?
Emma Tryti spänner ögonen i sin "Kvinna med fågelhatt". Eller om det är tvärtom?
Karta: Norrköpings Konstforum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!