Allt fler upptäcker Olas återvunna konst

Det händer mycket saker kring Ola Niklasson just nu. Nyligen var han inbjuden av Netflix till bolagets stora event i Stockholm och Köpenhamn och nu väntar flera utställningar.

Det är mycket Ola Niklasson nu. Flera utställningar på gång och ”Who do you gonna call? Chasseurs de fantômes!” är ett av de nya verken från ateljén i Söderköping.

Det är mycket Ola Niklasson nu. Flera utställningar på gång och ”Who do you gonna call? Chasseurs de fantômes!” är ett av de nya verken från ateljén i Söderköping.

Foto: Micke Pihlblad

Konst2019-09-27 15:45

Att göra ny konst av gamla loppisfynd och kitschig Hötorgskonst har blivit en framgångsfaktor för Ola Niklasson men det där med Netflix kräver ju såklart en förklaring.

– Det var i somras och jag hade precis gjort färdigt en tavla med "Stranger Things"-tema. Den tv-serien bygger ju på ett nostalgiskt 80-tal och det är min uppväxt. Jag hade länge tänkt göra nåt utifrån det, berättar Ola Niklasson.

Via sociala medier fick Netflix nys om Olas konst och eftersom de planerade ett stort "Stranger Things"-event i Stockholm och Göteborg fick Ola en inbjudan och deltog med tre olika tavlor.

Nu väntar flera utställningar. Under Kulturnatten i Norrköping kan man se Ola Niklassons verk både på Hilmas galleri på gamla Rådstugugatan och på samlingsutställningen Under samma tak på NP33. Sedan väntar en utställning på NK-villan i Nyköping.

Tycker du att det lossnat nu?

– Lite är det så. Jag märker att det blir större och större intresse. Jag har kunnat gå ner i arbetstid och jobbar 80 procent som bildlärare nu och det gör att jag kan ägna en dag i veckan enbart åt måleriet, säger han.

Ett nytt spår i Ola Niklassons skapande är att han upptäckt korsstygnsbroderierna.

– Jag har länge stött på dem på olika loppisar, det är ingen som köper dem förutom jag. Det började med att jag hittade en gräslig historia med fyra barn som håller i olika djur och kände att jag var tvungen att testa. 

– Det var liksom inget att förlora och jag har provat mig fram. Om jag använder akrylfärg som jag späder ut väldigt mycket blir det perfekt. Till och med strukturen blir kvar.

Förutom att Ola Niklassons pimpar sin skapelser med olika populärkulturella referenser är också titlarna väldigt viktiga.

– Antingen förstärker de tavlan eller tillför en helt ny dimension, säger han.

Kopplingarna till exempelvis Jan Stenmark eller Villfarelser är uppenbar.

– Visst finns det ett släktskap. Vi är väl lite som olika grenar på samma träd.

Som allra bäst fungerar det när den absurda krocken mellan tavlans olika motiv kombineras med en titel som kan få skrattet att fastna i halsen.

–  Vissa av mina grejor är ju lite som Göteborgsvitsar men sen gillar jag tvisten när det blir nåt helt annat. Jag ser mig lite som måleriets Hasse & Tage, ibland var de bara roliga och galna men ibland fanns ett stort allvar i botten.

Vad har du fått för reaktioner från konstetablissemanget på det du gör?

– Jag trodde nog det skulle ses ner på mer än vad det faktiskt gjort. Kanske är det för att jag är utbildad. Jag har gått Konstfack och jag vet vad jag håller på med, säger Ola Niklasson.

Titlar är viktiga för Ola Niklasson. Som t ex "Han hade hoppats att bli Rawenclaw men sorteringshatten envisades med Bajen".
Titlar är viktiga för Ola Niklasson. Som t ex "Han hade hoppats att bli Rawenclaw men sorteringshatten envisades med Bajen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!