Denna dag är det klass FA på Lindöskolan som kommit till Stadsbiblioteket för introduktion. När alla kissat och stärkt sig med lite medhavd frukt börjar äventyret.

– Vi ska gå till ett annat rum, en helt magisk plats, säger Klara Danielsson, bibliotekarie.

Och snart får alla barn träda in i sagornas värld i ett dunkelt, smyckat rum. Där får de lyssna till boken "Monster, spöken och kanelbullar" av Alexander Jansson. De detaljrika bilderna exponeras stort på en vägg. Boken har scannats och blivit en power-point. Biblioteket kallar det för "bilderboksbio" och det har den fördelen att hela barngruppen kan se allt samtidigt.

Artikelbild

| Margareta Gustafsdotter, bibliotekarie, visar Rashid hur han ska göra för att låna böcker. Hilmer som står bakom Rashid passar på att lära sig han också.

- Wow! kommenterar en pojke i klassen.

Det är berättelsen om Ebba och August och kanelbullarna som stulits vi får höra. Jakten på de stulna bullarna för oss in i ett slott fyllt med monster och spöken. Men Klara Danielsson passar också på att smyga in lite bibliotekskunskap och biblioteksvett mellan raderna. Till det hör att inte störa den som läser och att vara rädd om böckerna. För det finns saker som böcker är "allergiska" mot, sådan som kan förstöra dem.

– Vatten blir de buckliga av, konstaterar Klara Danielsson.

Mat och dryck som kladdar ner böckerna är heller inte bra. Eller eld, eller småbarn som kan riva ut sidor och förstöra.

Artikelbild

| Hjalmar och Alexa kopplar av med varsin bok på Stadsbiblioteket.

Stadsbiblioteket har 219 300 böcker.

– De ska räcka åt alla och är allas.

Artikelbild

| När Stadsbiblioteket bjöd in kommunens alla förskoleklasser blev gensvaret stort. Sammantaget kommer 750 barn i förskoleklass komma och lära sig hur man lånar böcker och hur man ska uppträda bland annat.

Jodå. De tillhör även Star Wars-figurerna Darth Vader och Yoda om man får tro barnen.

Efteråt får alla barn gå in i ytterligare ett rum som påminner om bokens värld. Sedan får de en "goodiebag" innehållande läsdagbok och bokmärke. De som fått föräldrars medgivande får även ett eget lånekort. Så får alla gå till barnboksavdelningen och botanisera. Alla får låna varsin bok och snart är kön till datorn där lånet ska registreras lång.

Artikelbild

| Sara och Dalia får hjälp att låna böcker av Eva Becker, förskollärare.

Att på detta lite annorlunda sätt bjuda in förskoleklasserna är nytt för i år för Stadsbiblioteket.

– Vi har redan sett resultat av det. Vi har sett barn som blir ambassadörer och tar med sig sina biblioteksovana föräldrar hit, säger Klara Danielsson.

Boken som lästes och visades var uppskattad av barnen.

– Den var rolig och spännande, säger Alexa

På biblioketet har han varit förut, men bara med skolan.

– Det är kul med böcker.

Kompisen Hjalmar tyckte också om boken.

– Den var bra. Mycket bilder i den.

Wictoria Pettersson är lärare för klassen.

– Det här var jätteroligt. Vi har sett fram emot det här.