Julkonserterna behåller greppet om publiken. Och artisterna ger sig mer än gärna ut på vägarna veckorna före jul för att sprida lite musikalisk julstämning. Det brukar vara god åtgång på biljetterna trots att konkurrensen är hård och trots att hela härligheten infaller under en av de svenska hemmens mest hektiska perioder under året.

Samtidigt kan det vara exakt det som är så lockande med julkonserterna.

En stunds avkoppling, lugn och ro och kontemplation mitt i all julstress. Lite andrum när pulsen ständigt är hög av julklappsjakt, skinkgriljering och rimstugor.

Artikelbild

Roger Pontare kommer till både Norrköping och Åtvidaberg med sin "Mitt vinterland".

Artisten Roger Pontare, som julturnerat i kyrkor varje december sedan 2011, är inne på samma sak:

– Allting skruvas upp så väldigt mycket inför julen att en timme med att bara lyssna på lite stämningsfull julmusik betyder mycket för många. Det är gott nog. Särskilt om man, som jag, uppträder i kyrkor. Många längtar efter den speciella stämningen som kyrkorummet erbjuder.

Roger Pontare gör två östgötastopp med sin turné "Mitt vinterland". Den 5 december framträder han i Matteus kyrka i Norrköping tillsammans med Lindökören under ledning av Jenny Stenberg och dagen därpå sjunger han i Åtvids stora kyrka tillsammans med Åtvids kammarkör under ledning av Reine Karlsson.

– Det är alltid fantastiskt att stå mitt i kyrkorummet och försöka skapa den speciella stämning som hör julen till, säger Roger Pontare.

Artikelbild

| Jill Johnson och hennes "Welcome to Christmas Island" stannar till i Norrköping och Linköping under december.

– Jag har en blandad repertoar. Mycket klassiska julsånger men även en del låtar som kanske inte hör till den traditionella julsamlingen.

Sett till julkonsertsrutin, är det däremot få som slår John Kluge. Hans populära julkonsert "Änglaljus" firar 25-årsjubileum nu och stannar till i Missionskyrkan i Linköping den 14 december. Den här gången gästas han av Sonja Aldén, Py Bäckman och pianisten Carina E Nilsson. Han utlovar mjuka klappar i musikalisk form.

– Publiken brukar komma för att känna igen sig, säger John Kluge.

– Det ska vara traditionell julmusik. Det är svårt att komma med någonting nytt. Även hela fenomenet med julkonserter har blivit en del av jultraditionen. Att gå på julkonsert hör till numera. Jag tror också att folk känner att de behöver stanna upp en stund i julstöket. Därför är julkonserterna så populära.