De sökande fotograferna kommer ifrån Umeå i norr till Ystad i söder lämnade totalt in 401 fotografier för bedömning. Nivån på bidragen var hög och juryn har därför valt att anta rekordmånga fotografer – 56 av totalt 86 sökanden.

– Vi har fått in superfina bidrag. Den höga nivån gjorde vårt arbete i juryn extremt svårt, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum och juryns ordförande.

Efter ett intensivt arbete enades juryn om 56 fotografer som kommer att delta i utställningen med sammanlagt 140 verk. Av de utvalda fotograferna är 30 män och 26 kvinnor. Nio av dem kommer från Östergötland och av dessa är sju från Norrköping.

Artikelbild

| "Raden" av Stig Hammarstedt, en av de bilder som valdes ut till fjolårets dokumentärfotosalong på Arbetets museum.

– Det är jätteroligt, men det är en slump eftersom vi gör bedömningen utan att veta kön, ålder eller var de kommer ifrån, säger Johanna Haverlind.

Bland de medverkande östgöta-fotograferna finns konstnären AldisEllertsdottir Hoff från Norrköping, Finspångsfotografen Owe Ellersten som även tidigare år medverkat i salongen och Evy Rydergård, pensionerad byggnadsantikvarie och Norrköpingsbo.

Temat för årets Dokumentärfotosalong är ”Ett annat sätt att se” och valdes ut av Norrköpingsbor under Kulturnatten.

– Då lät vi våra besökare ta fram temat, precis som tidigare år. Vi fick fram en massa förslag och valde utifrån vad som kan passa med arbetsliv, vardagsliv och vad museet står för. Vi fastnade alla för "Ett sätt att se" som kan rymma mycket. De medverkande fotograferna har tänkt fritt kring temat och i utställningen kommer man att kunna se bredden, säger Johanna Haverlind.

Utställningen öppnar den 7 september och pågår till 10 november på Arbetets museum. Syftet med salongen är att uppmärksamma det dokumentära fotografiet. Under utställningen delas priser ut för bästa bild, bästa tolkning av temat och ett publikens pris.