Konsert Kalle Baah

5 augusti

Hugo

Betyg: 3/5

Inte en rastafärg eller dreadlock att skåda på Hugo den här kvällen. Glittriga klackar och välskräddade kavajer trängs under uteserveringens svarta tygtak. De trendiga lampraderna i olika färger vajar lätt i vinden och är fortfarande fuktiga efter eftermiddagens regn. Det enda som har med reggae att göra verkar vara Kalle Baah som bevisar att reggae blivit folkligt, åtminstone i Norrköping.

Bandet som bildades under 70-talet har satt Skärblacka på kartan och startat en reggaekultur i den lilla staden som numera är tillhåll för en årlig festival med samma tema.

När sångaren Pelle Johansson inleder kvällens första låt är det med ett leende på läpparna, och även om de synkade vännerna gör allt man kan förvänta sig står det snart klart att bandets energi inte sammanfaller med den entusiastiska publikens. Inte ens när Jörgen Carlsson framför fina trombonsolon slutar bandet att kännas sömnigt. Först när Bo Anders Siösteen, kanske mer känd som Governor Andy, gästar bandet med bland annat “Bulleribock” börjar energin att flöda även från scen.

Genom kvällen bjuder man på låtar från flera av Kalle Baahs sammanlagt fem album och med låtar som “Under samma himmel” tar de upp livets gång med en slags ödmjukhet som speglar den stämning jag tycker mig skymta på scen.

Nära bandet dansar man och sjunger med i vanlig ordning, men längre bak mimar och sjunger även de mindre engagerade och jag frågar mig, kan alla i Norrköping Kalle Baahs hitlåtar? Kanske. Det råder hur som helst inga tvivel om att Norrköping omfamnar Kalle Baah även fuktiga sommarkvällar när bandet rest långt.