Meningen var att konstnären Sara Lundberg skulle ställa ut, men hon fick förhinder. I stället har galleriet löst problemet elegant och välfunnet genom att arrangera en minnesutställning av två konstnärer som var medlemmar i KIFIN.

Norrköpingskonstnärerna Anna Sandell och Sören Olsson gick båda bort i år 2018. Hennes måleri har en sober känslighet med poetiska stämningar. Hon överarbetar aldrig sina motivkretsar med blommor, frukter och natur. Ibland kan dock enstaka målningar bli lite söta i färgskalan, men de flesta är faktiskt fina i all sin anspråkslöshet som andas kärlek och omsorg. Bäst är hon i sina sparsmakade motiv- och färgställningar. Men då och då lyckas hon dramatisera sina motiv.

En liten svit av fotografik fångar mitt intresse. Det ser ut som äldre, lite upplösta bilder från fotografins barndom vid mitten av 1800-talet. Dans- och balettscener som Degas. Bra gjort. Antydande, fragmentariserade med vitt och svärta i effektiv kontrastverkan.

Artikelbild

Dispril, grafik av Sören Olsson

Svart-vit grafik är Sören Olssons bästa gren. Här finns tyngd och must som hos Petter Zennström och Marja Ruta men också tät atmosfär som i Göran Littorins grafiska arbeten. Sörens Olssons målningar i akvarell och olja på duk kan ha en viss naivistisk charm. Men de är också lite valhänta i form och färg.

Som helhet ett minnesvärt och angeläget arrangemang att bortgångna kollegor uppmärksammas i ett konstnärsdrivet galleri. Heder och ära.