Konstforum, Galleri Sander NP 33 och Galleri Kronan har i helgen vernissage för nya utställningar. Det mest kända konstnärsnamnet är väl Madeleine Pyk, 85, vars karaktäristiska naivism och färgstyrka har en intensitet som inte avtagit med åren. På NP 33 får hennes humorstänkta måleri och grafik samsas med verk av Camilla Pyk (måleri), Jeanette Wåhlstrand (skulptur), Elisabeth Zeilon (foto) och Margot Luf (skulptur). Konstnären Camilla Pyk är Madeleines brorsdotter och har färgskalan gemensamt. Hon arbetar främst med oljemåleri och i motiven förekommer ofta djur som får uttrycka mänskliga egenskaper och livssituationer.

På Galleri Kronan visas grafik respektive glaskonst av två Norrköpingskonstnärer. Grafikern Agneta Östlund inspireras i sitt konstnärskap av urbana miljöer. Hon säger själv att hon uppskattar att resa och komma ifrån det vardagliga och invanda som gör ögat blint för "det där lilla eller ovanliga". Lena Lundström skapar konstglas och är utbildad på Kosta glasskola, men har i 30 års tid även arbetat med dekor till teater.

Ebba Jordelius och Susanna Salifou Nygren ställer ut tillsammans på Konstforum. Ebba Jordelius utgår i sina målningar från platsen och det fysiska landskap hon verkar i. Hon känner släktskap med svenska målare som Eugen Jansson, Vera Nilsson och Hans Wigert. Susanna Salifou Nygren säger: "Mitt måleri rör sig i gränslandet mellan det sköna och sinnliga, det fula och råa". I Studion på Konstforum visar Konstfack-studenten Malte Myrén skulptur och detaljrika teckningar, med inspiration av Sven Nordquist och John Bauer.