Det handlar om Curt Dahlén, född i Norrköping men bosatt i Lerum sedan 1962. Det är förstås svårt att låta bli att prata om kommunsymbolen N:et. Dess svans av vågor antyder närheten till vatten. De övre slingorna vill föra tankarna till industrin. Färgspråket vill påtala stadens mångfald.

Symbolens introduktion väckte stor uppmärksamhet. Konstmuseet anordnade en utställning om hur N:et vuxit fram.

– Allt det här betydde mycket för mig. Hela N:ets designprogram fick jag visa både i Sverige och utomlands och kunde sedan sälja till Japan, berättar Curt Dahlén.

Curt Dahléns bildskapande är en värld av geometrier. Redan som liten skolpojke uppmärksammade en lärare hans begåvning. Curt fick komma fram till tavlan och rita med stadig hand.

– Det gör du bättre än jag, sa lärarinnan.

Än idag målar han i stort sett varje dag och kan se tillbaka på nästan 30 år som fri bildskapare.

Det är inte svårt att förstå att bilderna tilltalar matematiker. Matematiska institutionen vid Göteborgs universitet har köpt in verk av Dahlén. De skulle säkert även uppskatta Pythagoras sats a´la Dahlén som hänger på utställningen.

Curt Dahlén har själv svårt att sätta etikett på var han hör hemma men nämner konstruktivism.

Delar av utställningen "Optisk resonans" består av verk som aldrig tidigare ställts ut. Här förvandlas motiv från öar han besökt till stilsäkra abstrakta bilder. Vi får följa med till platser som Fuerteventura, Tjörn, Azorerna och Manhattan bland annat.

Utställningen visas fram till 30 april.