Det var på Norrköpings Tidningar som Varg Gyllander öppnade dörren till skrivandet i mitten av 90-talet. Nu är han en erkänd deckarförfattare med böcker utgivna i fem länder. Men hans senaste roman "Alla känner apan" är en ljusare kursändring – mot feelgood.

– Jag har skrivit om brott och straff i tio år. Samtidigt har vårt samhälle blivit ganska mörkt och polariserat de senaste åren. Jag kände en sorts utmattning av allt det mörka, säger Varg Gyllander.

Romanen är en berättelse om 50-årige Leonard som vaknar med minnesförlust efter en vild fyllekväll. Men han lyckas ändå komma ihåg en planerad Thailandsresa med sambon och beger sig till Arlanda för att ta flyget. Boken kan liknas vid en litterär roadmovie om att komma till insikt och mogna som människa. Den tar upp stora frågor som Varg har funderat kring: andlighet, ofrivillig barnlöshet och ansvarstagande.

Artikelbild

– Även om det är en feelgood-roman måste det ändå finnas något tankeväckande. Som så många svenska män i dag är Leonard beroende av en kvinna i hans omgivning som tar hand om honom. Själv är jag feminist och ser hur många kvinnor kämpar med ansvarstagande som vi män har svårt för. Det är en viktig fråga som vinner på att lyftas fram även av män.

För att ge äkthet åt berättelsen har han använt sig av händelser från sitt eget liv.

– Jag har gjort en massa konstiga saker. Men Leonard är en romanfigur, även om han är en 50-årig man som funderar på samma frågor som jag gör.

I dag är Varg Gyllander inte bara författare, utan också presschef för Stockholmspolisen. Tidigare var han reporter och den karriären började på Norrköpings Tidningar.

– Det var en helt avgörande tid för mig. Jag gick från att vara dyslektisk kock till reporter, berättar han.

– Nyhetschefen Stefan Skeppstedt tog mig under sitt beskydd och jag bodde i princip på redaktionen. Allt om journalistik lärde jag mig där. Jag blev besjälad av journalistiken och insåg snart att det var min grej att berätta om saker med ett kritiskt granskande öga. Det var en fantastisk tid.

Av en tillfällighet gick han förbi nyhetsdesken i en stund när chefen sökte efter en reporter som kunde ta den dagens bevakning av tingsrätten.

– Jag hade aldrig varit i en tingsrätt tidigare. Men sedan den dagen var jag krim-reporter. Jag fick lära mig allt om hur ett rättssamhälle fungerar.

Det blev så att säga vägen in i den kriminella världen. Bakom sig har Varg Gyllander nu en serie med spänningsromaner om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. 2015 kom STHLM: Inferno, den första delen i en actionthrillerserie om organiserad brottslighet.

– Visst är mitt yrke inom polisen en gräddfil till trovärdighet. De är hjälpsamma på jobbet.

– I mina första romaner strävade jag efter realism. Men STHLM-serien är inte sann för fem sekunder. Den var ett sätt för mig att komma bort från det vanliga.

Några planer på att använda Norrköping som fond i framtiden?

– Nej, Norrköping har Emelie Schepp redan. En medelstor stad klarar nog inte av fler. Det var också så länge sedan jag bodde i Norrköping.

Filmrättigheterna till STHLM-serien är redan sålda, men om det kommer att bli verklighet av tv-serien återstår att se. Den andra boken, "STHLM: Farsot", kommer ut i höst.