– Hold your horses, det här är det första vi har gjort. Kolla bara på oss om ett år, säger Alfred Yao, som blev del av 18 Horses i januari i år.

Från början var 32-årige låtskrivaren, sångaren och kompositören Sebastian Lennskog ensam i 18 Horses. Han har sin musikaliska bakgrund i skatepunken och emorocken. När han i början av augusti står på Sticky Fingers scen i Göteborg är det inte första gången.

– Sist var jag leadsångare i skatepunkbandet som jag var med i under fem års tid. Nu blir det tillsammans med Alfred och 18 Horses, säger han.

Artikelbild

| Alfred Yao och Sebastian Lennskog känner att musikkarriären är på uppsving. ”Växer den, växer vi” säger de om hiphopscenen.

Första gången 18 Horses var med i turnétävlingen Livekarusellen, 2016, var Sebastian också ensam. I år var Alfred med – och det gick bättre. Hiphopduon tog sig till distriktsfinal.

– Vinsten med Alfred är att han har samma driv. Jag har nog ganska höga krav och kan därför vara svår att jobba med. Men med Alfred är det inga problem om man säger åt honom att förbättra något. Han suger bara åt sig, säger Sebastian.

Alfreds roll i bandet är att vara så kallad ”hypeman” som backar upp Sebastians sång. Det blir roligare att titta på två personer på scenen, förklarar Sebastian, men på inspelningarna är det bara honom vi hör. Det är också Sebastian som skriver låttexterna, men marknadsföring och sociala medier sköter de gemensamt.

– Efter att vi var med i P4:s Östgötahitten med ”Fjällhöga” gick statistiken från 60 lyssnare per månad till 6000 på Spotify, säger de.

Artikelbild

| I replokalen. 18 Horses har bara i år släppt fyra EP-skivor och tre singlar. "Fullt ös!" säger de.

Alfred har även en del erfarenhet av film och har spelat in gruppens musikvideor. De har varit nära att skriva kontrakt med ett skivbolag, men tyckte att allt verkade gå så långsamt där.

– Jag skulle lätt kunna skriva 10 låtar på en vecka, säger Sebastian, som gärna vill att det händer saker hela tiden.

Artikelbild

| Klättrar högre. Alfred Yao har erfarenhet av bland annat film och genom honom har även Sebastian Lennskog fått tillgång till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

Sommaren är därför en optimal tid för honom. I början av juli spelade 18 Horses på ”Sommar i Refvens grund” och efter Sticky Fingers blir det Augustifesten i Norrköping. Därefter håller duon i hiphopworkshops på Ektorpsskolan i Norrköping och på Borggården i Linköping, och så följer Linköpings stadsfest.

– Tyvärr ser vi fram emot Stadsfesten i Linköping mer än Augustifesten, för det blir en större scen och bättre speltid där. Linköping har också en större hiphopkultur, säger 18 Horses som själva utgår från Norrköping.

Artikelbild

| Från 60 till 6000. Så mycket ökade månadens lyssnarantal när 18 Horses varit med i P4 Östergötland.

Bara i år har de släppt fyra EP-skivor och tre singlar. Fler singlar är på gång, och en musikvideo om att ge allt precis som de själva vill göra.