En vaktfågel i trä med kaxig blick och gjord med motorsåg möter dig direkt innanför grindarna till kvarteret Hallarna.

– När jag fick frågan från Hallarna kändes det otroligt kul. Jag var ju med från början när Kulturkammaren drog igång så det känns som min vaktfågel har kommit hem, säger Tjåsa Gusfors.

I höstas fick Tjåsa Gusfors NT:s stora kulturpris Broocmanpriset. I motiveringen stod bland annat ”Med ett driv, engagemang och inspiration skapar artisten, skådespelaren, konstnären och skulptören Tjåsa Gusfors liv och rörelse i konstens alla rum, där det egentligen inte finns några gränser..."

Artikelbild

| Broocmanpristagaren Tjåsa Gusfors har fått sin första offentliga skulptur i Norrköping. Hennes vaktfågel vakar över entrén till Kvareteret Hallarna.

Att vaktfågeln nu har blivit avtäckt och står på sin plats drog ut på tiden. Ett tufft cancerbesked satte livet på paus.

– Men det ska vara bra nu. Det känns bra och jag mår bra, säger Tjåsa Gusfors.

– Men när man får ett sådant besked och upplevt resan ner i bråddjupet börjar man såklart fundera över vad som ska hända.

För Tjåsa landade funderingarna i att prioritera sina egna projekt.

Artikelbild

| Tjåsa Gusfors var med från starten på Kulturkammmaren i det som nu är kvarteret Hallarna. "Jag gillar verkligen det man gör här. Det finns en fanttastisk vison om vad man kan göra med konst och kultur", säger hon.

– Jag har jobbat väldigt mycket med uppdrag av olika slag och även om det också är väldigt roligt vill jag skapa nåt som ingen beställt och som det inte är nån direkt efterfrågan på. säger hon.

För Tjåsa Gusfors som också mest jobbat med förgängliga material - is, sand, halm är några exempel - finns nu en lust och vilja att göra mer beständiga grejor.

Artikelbild

| Stolt och stark. Det var utgångspunkten för Tjåsa Gusfors träskulptur som nu pryder entrén till kvarteret Hallarna.

– Jag har tänkt mycket på det där, varför jag gjort sådant som försvinner och varför jag håller mig till det temat. Nästan allt jag hållit på med är färskvara och jag väljer aldrig den lätta vägen.

Hennes träskulpturer är i alla fall ett tydligt steg mot det beständiga.

Artikelbild

| Ett vakande öga över kvarteret Hallarna.

– Jag tycker väldigt mycket om trä. Jag gillar lukten. Och motorsågar. Min morfar var träskulptör så det känns ganska nära det jag gjort tidigare även om jag tog omvägen runt isskulpterandet.

– Sen har jag så klart mycket att lära om motorsågar. Jag har hängt mycket med skogsgubbar och lärt mig massor rent praktiskt. Vikten av att kunna slipa sin egen sågkedja inte minst, säger Tjåsa Gusfors.

Vaktfågeln vid Hallarna hade hon tidigt en klar bild av och så blev det.

– Jag var här och tittade på platsen och sen kom den. För mig var den helt färdig och målad också vilket var första gången. Att jobba med både trä och färg har jag inte gjort förut. Det är två världar att hantera. Jag visste att den skulle vara stolt och stark och ha mycket färger och att det var viktigt med ett vakande öga för att vakta guldägget den sitter på.