Det säger pappa Mats Bergman, som är bland de äldsta i Studiefrämjandets musiktävling Livekarusellen. I bandet Run finns också den yngste tävlande, sonen Millian, 10.

– Millian spelar gitarrsolon på ett sätt som jag inte klarar. Men jag har driv och idéer, säger Mats Bergman.

De tre killarna i familjen började spela lite tillsammans för två år sedan.

Artikelbild

| I Blacka musiks replokal repar Mats Bergman och sonen Melwin inför nästa spelning, den 15 mars.

– Det är fantastiskt att ha musiken tillsammans och att barnen får vara kreativa, säger Mats.

Och sönerna gillar att ha bandet ihop med pappa.

– Det är kul, säger Melwin.

För ett år sedan började trion att repa in låtar mer på riktigt i Blacka musiks lokaler. Där fick de en bandcoach som inspirerade Millian mycket.

Artikelbild

| Millian, 10, Melwin, 11 och Mats Bergman, 56. Tillsammans är de trion Run.

– Millian fick lära sig en massa skalor, och kunde spela fem timmar om dagen, berättar Mats.

Storebror Melwin lirar också gitarr, men han brinner mest för trummor och har Kiss-trummisen Eric Singer som en av förebilderna. Redan i två-tre-årsåldern visade han intresse för instrumentet.

Artikelbild

– Han började slå på karotter, kastruller och burkar. Så småningom började han trumma till Kiss och härma deras moves. Jag märkte att känslan fanns där. I dag är han jättesäker på trummor. Tänk om man hade hans musiköra, säger Mats leende.

Det är rock som gäller trots att familjen bor i reggaemeckat Skärblacka. Det första scenframträdandet gjorde Run på Skärblacka bruks öppet hus i september. Därefter har de gjort åtta spelningar, bland annat för Musikhjälpen på Skandiateatern.

Artikelbild

– Det har rullat på rätt bra, säger Mats.

I Livekarusellen har Run gjort sig känt som ett säkert band som levererar med attityd, går loss på scenen och lånar poser från hårdrockens hjältar. Melwin berättar att han trivs väldigt bra med att spela live.

Artikelbild

– Man får sådan feeling.

Blir du nervös?

Artikelbild

| Melwin tycker att det är kul att spela med pappa, men det händer att han bråkar lite med brorsan Millian i bandet.

– Nä.

– Du kan ju det du gör, inflikar pappa Mats. Och du snurrar trumpinnar. Det är ju döcoolt!

De ställer inte upp i Livekarusellen med målet att vinna, utan snarare för att få mer scenvana och bli tajtare som band.

– Men skulle vi inte gå till semifinal skulle jag nog bli lite besviken, medger Mats.

Det går inte att undvika frågan om att vissa låtar kan provocera. "Run" handlar om att smita från polisen och "Marilyn Monroe" om hur sexig hon var.

– På Livekarusellen har jag sagt att de måste ha överseende med texterna. Det är tonårstexter. Jag var 16 år när jag skrev "Run" och tyckte det mest lät fränt. Nu har jag jobbat som vakt på häktet i 25 år och skulle kanske inte skrivit samma. "Marilyn Monroe" tycker jag är ganska harmlös.

– Men jag ska jobba fram nya låtar med Melwin och Millian. Jag ska inte heller ta så himla stor plats, utan fokus ska vara på dem. Men det är inte så lätt när jag är den som sjunger.

Nästa tillfälle att se Run blir på Livekarusellen i Blacka Musiks lokaler i Skärblacka den 15 mars, då spelar även Varices, Know Thyself, De Figuur och Borderline.