Avicii 2013 - vi var nog många gamla stofiler som undrade vad en DJ gjorde på en festival. När Avicii skapade ett sällan skådat publikhav framför stora scenen premiäråret 2013 visade Bråvalla på framtiden för livemusik i festivalformat. Idag finns det inte många som undrar och DJ-kulturen är ett givet inslag på alla festivaler med självaktning.

Rammstein 2013 och 2016 - tysk industriell hårdrock med bomber och granater kan det vara nåt? Jodå, efter premiäråret 2013 visade Bråvalla att en festival nog alltid behöver innehålla Rammstein och de räddade förmodligen festivalen publikmässigt vid återbesöket 2016.

Iron Maiden 2014 - rekordåret 2014 satsade Bråvalla stenhårt och att slänga in ett ständigt legendariskt hårdrockband som headline var ett genidrag som lockade hårdrockare i åldern 13-85 från hela landet.

Kanye West 2014 - en mycket tung bokning. Lyxrapparen kom i silverglimrande strassmask och lockade både finsmakarna och den breda publiken.

Robbie Williams 2015 - suckarna från många "festivalkännare" hördes nog över hela Östergötland när Robbie presenterades som en av årets headlines men bokningen var återigen ett genidrag som gjorde att publikantalet höll sig en bra bit över 50 000 och som fick många 40+ som aldrig ens övervägt att besöka en musikfestival att dra på sig sina tuffaste kläder för att ta spårvagnen upp till Bråvalla för att kolla in spektaklet.

Personliga favoriter 2013-2017:

Alla som har några festivaler under västen vet att det ofta är på de mindre scenerna de mest minnesvärde konsertupplevelserna sker.

Artikelbild

| En DJ på musikfestival? Avicii på Bråvalla 2013 öppnade fördämningarna. Idag har alla festivaler med självaktning en DJ i sin lineup.

Några personliga upplevelser på både de små och stora scenerna har dröjt sig kvar i minnet.

Frank Turner & The Sleeping Souls 2013 - ex-punkare som blev folksångare och som aldrig ville sluta spela. Efter det mötet har jag aldrig slutat lyssna på Frank Turner och återvänder ständigt till denne sympatiska engelsman.

Artikelbild

| Iron Maiden lockade hårdrockare i åldern 13-85 till BRåvalla 2014.

M.I.A 2014 - hennes totalt galna blandning av hiphop, dansmusik, skenande trummaskiner och samplingar var en explosion för både örat och ögat. En otroligt bra konsert.

Hurula 2014 - I minsta tälten stod plötsligt Robert Hurlula med sitt band och spelade för de redan invigda. Mig knockade han direkt och idag är han Sveriges stora rockhopp.

Prophets of Rage 2017 - i hård kamp med Frank Turner min största konsertupplevelse under Bråvallas femåriga historia. Legenderna från Rage against the Machine, Public Enemy och Cypress Hill fullkomligt välte Luna-scenen med sitt nya band. Bara att få se och höra Chuck D på riktigt var värt det årets Bråvallabesök.

Micke Pihlblad

Kulturchef för Östgöta Media