Bilderna som förändrade den svenska industrin

De var fotograferna som ändrade samhällsdebatten i Sverige under 60- och 70-talet. Nu visas Odd Uhrboms, Yngve Baums och Jean Hermansons foton för första gången samtidigt på Arbetets Museum.

Ante Celan, SKF, Göteborg. En av många arbetsplatsbilder signerade fotografen Jean Hermansson

Ante Celan, SKF, Göteborg. En av många arbetsplatsbilder signerade fotografen Jean Hermansson

Foto: Jean Hermanson

Norrköpings kommun2019-11-22 17:35

Det är bilder från en annan tid och med ett annat fotoideal. Ändå känns fotograftrion Uhrbom, Baum och Hermansons bilder från den tunga svenska industrin på 60- och 70-talet både ikoniska och fullständigt tidlösa.

Deras fotoreportage som nu visas i utställningen "Svärta" på Arbetets Museum visade upp baksidan av den svenska efterkrigstidens industriunder. De både skildrade vardagsslitet på industrier som SKF, Eriksbergsvarvet, Volvo, LKAB:s gruvor, Motala Verkstad och Söderköpings gjuteri men också de uppenbara bristerna i arbetsmiljön. 

– Deras bilder visade också upp arbetarna som individer som inte bara ville ses som en del av ett kollektiv, säger Sara Grevlund, intendent på Arbets Museum.

Alla tre gav också ut uppmärksammade fotoböcker från de svenska arbetsplatserna som alla bidrog till att ändra den svenska samhällsdebatten.

–  Det blev ganska uppenbart att Socialdemokraterna som trots att de hade makten inte lyssnat tillräckligt på arbetarna. Det blev ett uppvaknade på många sätt, säger Sara Grevlund.

Störst konkret påverkan hade förmodligen den Norrköpingsbördige fotografen Odd Uhrbom. 

Boken "Gruva" som han gav ut tillsammans med författaren Sara Lidman 1968 skildrade de usla förhållandena i LKAB:s gruvor  i Kiruna och Malmberget. Boken anses vara en starkt bidragande orsak till den stora gruvstrejk som bröt ut 1969, där 5 000 gruvarbetare gick ut i vild strejk och som också blev starten på en strejkvåg runt om i landet i skogar, varv och hamnar. Något som tvingade fram nya lagar på arbetsmarknaden.

Flitig på de svenska industrigolven var också Jean Hermanson som bland annat fotograferade en hel del på Motala Verkstad. Delar av filmen "Himlens mörkrum (2017), som Nils Petter Löfstedt från Vadstena gjorde  om Hermansson och hans bilder, visas också på utställningen tillsammans med intervjuer och klipp med Odd Uhrbom och Yngve Baum. Den sistnämndes bilder från Eriksbergsvarvet och intervjuerna med varvsarbetarna hjälpte också till att tvinga fram förändringar och förbättringar i arbetsmiljön.

– Utställningen har en självklar aktualitet även idag när det gäller hur man kanaliserar missnöje och hur vi kan göra arbetsmiljön bättre för varandra, säger Sara Grevlund.

Utställningen pågår till 23 februari 2020.

Norrköpingsbördige fotografen Odd Uhrbom dokumenterade gruvarbetarna i LKAB:s gruvor och boken med hans bilder och texter av Sara Lidman anses vara en av de utlösande faktorerna till den stora gruvstrejken 1969.
Norrköpingsbördige fotografen Odd Uhrbom dokumenterade gruvarbetarna i LKAB:s gruvor och boken med hans bilder och texter av Sara Lidman anses vara en av de utlösande faktorerna till den stora gruvstrejken 1969.
Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!