SĂ„ kan du hitta njutning – mellan anus och pungen

"Egentligen borde det vara helt sjÀlvklart för en man att fÄ ta ett finger i röven utan att kallas bög", skriver Alexandra Rejsmar.

"Du kommer inte att vakna upp som en av grabbarna i Fab 5 efter anal penetration", skriver Alexandra Rejsmar.

"Du kommer inte att vakna upp som en av grabbarna i Fab 5 efter anal penetration", skriver Alexandra Rejsmar.

Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

Krönika2024-01-19 19:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dagarna slĂ€pptes en dokumentĂ€r pĂ„ SVT med namnet “Anal Extas”. HĂ€r ser vi kĂ€ndisar och sexologer som pratar om den sĂ„ kallade manliga G-punkten. Egentligen pratar vi om prostatan, nĂ„got som mĂ„las upp som en hemlig nöjesplats hos mĂ€n. Jag kanske Ă€r naiv, men jag var rĂ€tt sĂ€ker pĂ„ att de flesta av oss hade koll pĂ„ prostatan. Om inte sĂ„ Ă€r det verkligen dags att uppmĂ€rksamma den, inte bara för nöjes skull utan ocksĂ„ för att prostatacancer Ă€r den mest utbredda cancerformen i vĂ„rt land. Detta Ă€r nĂ„got som nĂ€mns i förbifarten i dokumentĂ€ren, men sedan Ă€r fokus helt och hĂ„llet pĂ„ njutningen som prostatan kan skĂ€nka.

NÄgot som slÄr mig Àr att mÀn Äterigen ska mÄlas upp som offer för machokultur. Egentligen borde det vara helt sjÀlvklart för en man att fÄ ta ett finger i röven utan att kallas bög. Men faktum Àr att det krÀvs vÀldigt lite för att en man ska kallas för det skÀllsordet och att mÀn i alla tider mÄlat in sig i det machohörnet pÄ egen hand.

undefined
"Du kommer inte att vakna upp som en av grabbarna i Fab 5 efter anal penetration", skriver Alexandra Rejsmar.

Det Ă€r mĂ€rkligt att det skulle vara mer gay att som man penetrera sig sjĂ€lv i anus Ă€n att dra i sin penis. Egentligen krĂ€vs det att man ska vara med en annan man för att det ska vara en "gayig" handling. Ännu mĂ€rkligare Ă€r det att man fortfarande ser pĂ„ en sexuell lĂ€ggning, tvĂ„ vuxna mĂ€nniskor emellan, som nĂ„got mindre Ă€n en heterosexuell relation.

Morgan Freeman twittrade “Jag hatar ordet homofobi. Det Ă€r inte en fobi. Du Ă€r inte rĂ€dd. Du Ă€r ett rövhĂ„l”. Detta Ă€r nĂ„got jag trummat in i mina barn. För trots att vi Ă€r ett land som skyddar dem som behöver fly sitt land dĂ€r homosexualitet Ă€r straffbart anvĂ€nds gay och bög flitigt av vĂ„ra ungdomar i nedsĂ€ttande termer. Barn föds naturligtvis inte som homofober, lika lite som de föds som rasister. Detta kommer frĂ„n oss vuxna. RĂ€ttare sagt frĂ„n vuxna mĂ€n. Det Ă€r mycket sĂ€llan som kvinnor slĂ€nger sig med dessa ord för att sĂ„ra eller krĂ€nka. Med det sagt Ă€r vi inte fria frĂ„n fördomar och illasinnade handlingar. Jag tror bara att vi Ă€r fyndigare.

Men för att Ă„tergĂ„ till njutning via prostatan – lite kul ska vi ju ha. Eller nja, jag kommer att vifta med ett varnande finger (haha). Det finns saker som inte togs upp i dokumentĂ€ren och som jag önskade att de hade belyst innan de uppmuntrade alla Sveriges mĂ€n att köra upp fingret i röven. Anus Ă€r en muskel och den Ă€r inte gjord för penetration, Ă€ven om det gĂ„r. DĂ€rför bör den alltid behandlas som en sĂ„dan. Jag har jobbat inom akutvĂ„rd och har stött pĂ„ allt för mĂ„nga frĂ€mmande föremĂ„l i tarmen hos de som inte lĂ€st pĂ„ tillrĂ€ckligt innan de köpte sin biljett till det nöjesfĂ€ltet.

undefined
"Jag har jobbat inom akutvÄrd och har stött pÄ alltför mÄnga frÀmmande föremÄl i tarmen hos de som inte lÀst pÄ tillrÀckligt innan de köpte sin biljett till det nöjesfÀltet", skriver Alexandra Rejsmar.

Nummer ett Ă€r att aldrig stoppa upp nĂ„got utan ett tydligt stopp, inom sexleksaksbranschen kallas det T-stopp. Detta dĂ„ tarmen gĂ„r hela vĂ€gen upp till magsĂ€cken. Ett föremĂ„l kan sĂ„ledes vandra hur lĂ„ngt som helst, det Ă€r inte att rekommendera. Vid penetration bör du ocksĂ„ anvĂ€nda rikligt med glidmedel. NĂ€r du tror att du anvĂ€nt för mycket – ta lite till. Vill du prova hur prostatamassage kĂ€nns – vilket jag rekommenderar – kan du först massera den utifrĂ„n. Det gör du mellan anus och pungen. KĂ€nns det skönt kan du börja i liten skala med penetration. Prövar du ihop med nĂ„gon Ă€r det omslutande sex som gĂ€ller, ingen ska alltsĂ„ sĂ€tta pĂ„ den andre. Den som slĂ€pper in en partner ska vara den som för. För att underlĂ€tta och inte skada muskeln Ă€r det ocksĂ„ en fördel att lĂ€tt krysta vid inslĂ€pp.

Summan av det hela Àr att ja, det kan vara otroligt hÀrligt och nej, du kommer inte att vakna upp som en av grabbarna i Fab 5 efter anal penetration. Men ta det varligt och se till att ta det lugnt!

Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.
Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.