Varför bränna plasten istället för att återvinna den?

Jag blir både frustrerad och förbannad när jag hör hur Gärstadsverket tänker om hur vi invånare återvinner plast!

Plasten från villor och småhus samlas in av oss och lämnas till Producentansvarsorganisationer för förpackningar som i sin tur lämnar plasten vidare till Svensk Plaståtervinning i Motala, skriver Peter Nimrodsson, enhetschef Nodra.

Plasten från villor och småhus samlas in av oss och lämnas till Producentansvarsorganisationer för förpackningar som i sin tur lämnar plasten vidare till Svensk Plaståtervinning i Motala, skriver Peter Nimrodsson, enhetschef Nodra.

Foto: Lillian Andersson

Insändare2023-12-02 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Här testas det nya vapnet mot växthuseffekten" NT 17/11

Vi har blivit lurade under alla år att vi återvinner den plast vi samlar in, att det alltså blir material till nya förpackningar, så är det inte. Det mesta går till Gärstadsverken för förbränning för att det inte finns en fungerande återvinning idag.

En relevant fråga som jag ställer är vem kan återvinna plasten idag? Jag vet att ett företag i Motala har utvecklat en teknik som möjliggör en större återvinning av olika plaster.

JH

Svar direkt

Vad kul att du brinner för miljön, precis som vi på Nodra. I Norrköping strävar vi efter att ha så stor mängd sorterad plast som möjligt. 

Plasten från villor och småhus samlas in av oss och lämnas till Producentansvarsorganisationer för förpackningar som i sin tur lämnar plasten vidare till Svensk Plaståtervinning i Motala. De har världens största sorteringsanläggning för plaståtervinning och arbetar med att så mycket plast som möjligt ska bli ny råvara som används i nya plastförpackningar och plastprodukter. 

På våra returpunkter har vi även sortering för plast som inte är en förpackning. Vad gäller hårdplasten som kommer in till returpunkten jobbar personalen på plats mycket med att sortera allt rätt, innan det skickas vidare via PreZero till Van Werven för materialåtervinning. Det finns många olika sorters hårdplast och alla sorter går inte att materialåtervinna. Här ligger ett stort ansvar på producenterna själva som i större grad behöver använda återvinningsbar plast i sina produkter, eller att inte tillsätta medel som gör att de inte går att materialåtervinna. Och här kan vi alla vara med och sätta press. 

Vi tycker också att det är väldigt viktigt att varje enskild person ska tycka att det är lätt att sortera ut sina plastförpackningar. Därför jobbar vi ständigt med information i våra egna kanaler, men också i att stötta fastighetsägare när det gäller att ta fram informationsmaterial, till exempel till miljörummen. 

 Är du osäker på hur plasten ska sorteras, eller vill veta mer om hur det går till i Norrköping är du alltid välkommen att höra av dig till oss. 

Peter Nimrodsson, enhetschef för drift och underhåll på Nodra