Reaktioner på Reidar Svedahls resande

Efter det att vi publicerat en artikel om kommunalrådet Reidar Svedahls (L) utlandsresor under pandemin har vi på NT fått flera insändare i ämnet.

Kommunalrådet Reidar Svedahls (L) helt lagliga utlandsresor har väckt anstöt hos läsare.

Kommunalrådet Reidar Svedahls (L) helt lagliga utlandsresor har väckt anstöt hos läsare.

Foto: Carolina Nilsson

Insändare2021-03-15 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Svedahl på solresa under pandemin - inget olagligt" NT 12/3

Vi har inte möjlighet att publicera samtliga och hela texter men här kommer ett axplock.

"Det övergår mitt förstånd att efter cirka ett år har Svedahl ännu inte förstått problemet med smittspridningen. För att få stopp på spridningen måste var och en ta ett personligt ansvar. Om man helt eller delvis nonchalerar detta är man inte solidarisk. Jag har upplevt Svedahl som en klok person men samtidigt lite bror duktig på både gott och ont", skriver Gunnar Hultman och fortsätter:

För ordningens skull vill jag upplysa om att jag själv till och från sitter i karantän i min bostad då jag tillhör riskgruppen. För att inte förstöra mitt och andras liv i förtid.

Signaturen Peter skriver "Med tanke på att herr Svedahl anser att "Vad jag gör på min privata tid är min ensak" och sen åker utomlands ett flertal gånger under pandemin så borde väl det betyda att vi alla andra också kan strunta i alla restriktioner".

Britt-Marie Engdahl skriver kort:

Reidar Svedahl sätter sin personliga frihet framför statliga rekommendationer om hänsyn. Resor till Spanien då och då hör dit. 

Slutligen signaturen Suddens reflektion:

Man baxnar ju när man läser om Reidar Svedahls uppfattning om att han gör som han vill under rådande pandemirestriktioner. Kan bara säga att om våra folkvalda politiker intar den inställningen, så förvänta er inte att vi övriga samhällsmedborgare ska följa några som helst råd från er!

 

Svar direkt

Sedan ett antal år har jag en flickvän som bor och arbetar i Schweiz. Vi har också en gemensam bostad i Spanien. Jag har som de flesta andra i en parrelation en önskan och ett behov av att träffa min partner. Under det pandemiåret har vi därför mötts vid ett antal tillfällen.

Jag har sedan pandemin bröt ut följt myndigheternas och regeringens rekommendationer och restriktioner för att minska smittspridningen. Det har jag även gjort under mina resor. Jag vill betona att jag inte medvetet har brutit mot några rekommendationer.

Vid en noggrannare granskning visar det sig dock att jag vid ett tillfälle rest till Schweiz innan UD hävt sin avrådan. Detta var vid midsommar, efter fyra månader då jag inte kunnat träffa min särbo. UD hävde sin reseavrådan 30 juni.

UD:s avrådan gällde inte i första hand smittorisken, utan svårigheten för Sverige att hämta hem medborgare från utlandet om de drabbas av sjukdom eller nedstängningar. Då jag naturligtvis kunde bo hos min särbo fanns det därmed inte några logiska skäl att avstå från resan.

Om pandemiläget och svenska myndigheters rekommendationer och regler tillåter det kommer jag fortsätta träffa min familj. För att det ska vara möjligt krävs att jag har ett friskintyg från läkare. Jag kommer alltid förhålla mig till de regler som gäller, oavsett vilken plats jag befinner mig på.

Utöver detta tänker jag inte redovisa några fler detaljer om mitt och min familjs privatliv.

Reidar Svedahl