Augustifesten - min plan är att åka till någon badsjö

"Äntligen" utbrister reportern om Augustifesten i NT den 17 augusti.

Jag skulle vilja se reaktionen bland boende i Lindö och andra förorter om de plötsligt hade dessa trafikhinder, ljudvolymer och matos runt knuten. Att bo i city är en klar olägenhet när majoriteten drabbas av nöjesabstinens, skriver signaturen Tack för ordet. Arkivbild.

Jag skulle vilja se reaktionen bland boende i Lindö och andra förorter om de plötsligt hade dessa trafikhinder, ljudvolymer och matos runt knuten. Att bo i city är en klar olägenhet när majoriteten drabbas av nöjesabstinens, skriver signaturen Tack för ordet. Arkivbild.

Foto: Patrik Selsfors

Insändare2022-08-18 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska inte en nyhetsförmedlare inta en objektiv hållning? Perspektivet är det vanliga; hurra för att vi får glamma och stoja på gator där ingen tycks bo. I vart fall är det belagt att det mest är utsocknes och förortsbor som dras till detta nasarnas eldorado och ljudmarodörernas högtidsstund. 

Med svindyra hyror och begränsad tillgång på livsmedelsbutiker är vi citybor redan i strykklass. Närheten till service som resecentrum, universitet, konserthall och konstmuseum byts plötsligt till dess raka motsats - att inte kunna nå sin egen port. När ambulansen inte kunde undsätta en boende som kollapsat efter att ha suttit instängd häromåret borde det blivit en tankeställare. 

Karnevalståget utmed Drottninggatan är numera ett minne blott. Men de täta leden av besökare tvingade polisen att bana väg för oss så att vi kunde ta oss över gatan till vårt hem. Att få bilen ur garaget var inte att tänka på. Klädställningar och markiser barrikaderade effektivt porten. 

Valet står numera mellan att försmäkta i värmeböljan inomhus och försöka stänga ute larmet och överleva med några få timmars nattsömn. Eller att fly Augustifesten som i år pågår i fem dagar.

Alla i Sverige har inte tillgång till sommarhus, även om det tycks föresväva beslutande och besuttna. Så för dyra pengar har vi tvingats ta in på hotell på angränsande orter. Den merkostnaden tar inte kommunen för oss boende mitt i festyran. Nej, vi är en så försumbar detalj i detta marknadsjippo att vi ska vara tacksamma över att man i år låtit oss ta del av ett informationsblad till "kära grannar" där man varnar för trafikhinder och ljud.

Även om NT är lyrisk över arrangemanget så är det brukligt att låta två sidor höras. Det är med stor frustration jag som boende i Gamla stan sedan trettio år ser Augustifesten nalkas. Jag skulle vilja se reaktionen bland boende i Lindö och andra förorter om de plötsligt hade dessa trafikhinder, ljudvolymer och matos runt knuten. Att bo i city är en klar olägenhet när majoriteten drabbas av nöjesabstinens.

I parken tio meter utanför min ytterdörr blir det "filmmys" och konserter under fyra dagar. Dessutom "knallemarknad" utanför på gatan under två dagar - till klockan 23. Min reservplan är nu att ta ut bilen i arla morgonstund, trixa mig ur stan och tillbringa dagen vid någon badsjö. Men när kvällen kommer tvingas jag sitta med öronproppar bakom stängda fönster för att överleva nattens "underhållning".