Lyssna på dem som vill vara med och påverka

Ungdomsrådet i Söderköping är ett ämne som fått mycket fokus i tidningen från och till sedan början av 2020.

Är det ungdomar politiker vill lyssna på hade de ett gyllene tillfälle under demonstrationen gällande neddragningar på Focus, skriver signaturen Harley Q. Bilden från demonstrationerna 2019.

Är det ungdomar politiker vill lyssna på hade de ett gyllene tillfälle under demonstrationen gällande neddragningar på Focus, skriver signaturen Harley Q. Bilden från demonstrationerna 2019.

Foto: Louise Åsenheim

Insändare2021-11-02 19:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en underbar idé att få ungdomar att tycka till om sin fritid men inte på det viset styrande politiker vinklar det. Rådet ska handla om att förstärka ungdomars inflytande. Det blir spel för galleriet när de ungdomar som vill vara med och påverka blir exkluderade.

Representanterna till mötet samlades istället ihop via elevrådet som skulle föra allas talan. Är det ungdomar politiker vill lyssna på hade de ett gyllene tillfälle under demonstrationen gällande neddragningar på Focus. 

Istället blev ungdomarna nedvärderade och känner sig fortfarande svikna. Under senaste ungdomsrådet 11/10 (NT15/10) kom det fram att enbart en fritidsgård inte kan nå alla, men vilken verksamhet kan göra det? Siffror visar att innan neddragningen i slutet 2019/2020 hade fritidsgården mellan 70-100 besökare fredag- och lördagskvällar. Det är att nå många. 

Vidare kan en läsa om att ungdomar från Waldorfskolan vill kunna ha någonstans att träffas och hänga samt ladda sin mobiltelefon. Focus har för närvarande besökare från både Ramunder, Waldorf samt mellanstadieskolorna då årskurs sex också är välkomna dit.

Önskemål om fritidsaktiviteter som till exempel tv-spel, pingis, fotboll med mera står det även om. Samtliga av dessa aktiviteter erbjuder fritidsgården. Trygghet är också ett ämne som tas upp, där finns det årsvis med statistik att många känner sig trygga på fritidsgården för att det finns närvarande vuxna där. Vi lär tidigt våra barn att ifrågasätta och vara källkritiska, kanske borde vi vuxna vara bättre på det också som låter personer med makt i kommunerna gå ut med valfri information som gagnar dem själva. Som förälder är jag oerhört rädd för att ungdomar utvecklar ett ointresse för politik eller att de blir utsatta för så kallad "falsk demokrati" när de i slutändan aldrig blir lyssnade på.