Hyresrätten är viktig för alla – dags för förändring

Styrräntan hölls oförändrad av Riksbanken. Skälet var att inflationsprognoserna var positiva.

Det behövs en politik som är lika för alla, politikerna måste sluta missgynna hyresrätten, skriver Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen Sydost. Genrebild.

Det behövs en politik som är lika för alla, politikerna måste sluta missgynna hyresrätten, skriver Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen Sydost. Genrebild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2023-12-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ljuset av dessa prognoser blir jag minst sagt undrande när jag läser att Fastighetsägarna yrkat på i snitt elvaprocentiga hyreshöjningar för 2024. Spännvidden på höjningarna är från cirka sju procent till cirka 18 procent.


Detta måste vara helt orimligt för dem som bor i hyresfastigheter och det finns 2,5 miljoner lägenheter av denna typ i landet. För hyresgästerna tar hyran i genomsnitt 27 procent av hushållets disponibla inkomst. För hushåll i bostadsrätt är motsvarande siffra 19 procent, och för villaägare 16 procent enligt Hyresgästföreningen. Då är även amorteringar inräknade i den genomsnittliga boendekostnaden för villaägare och bostadsrättsinnehavare.


Begriper inte Fastighetsägarföreningen att höjningar av det här slaget kan äventyra hela samhällsekonomin och med vilket ansvar presenterar man sådana krav? Huvudargumentet är dessutom den kraftigt stigande inflationen. En inflation man själva i högsta grad bidragit till.


Ytterligare en fundering är när staten/regeringen skall göra boendet i Sverige jämlikt? Vill påstå att något mera ojämlikt än subventionerna av villaboendet och bostadsrättsföreningar genom ränteavdrag jämfört med hyresboende har vi inte i landet. Vad gör ni i frågan Hyresgästföreningen?

Per Wallberg, Norrköping

Svar direkt

I den mycket tänkvärda insändaren om hyreshöjningarna 2024 står det om de extrema kraven på hyreshöjningar som kommit från flera fastighetsägare i landet. Krav som ofta ligger runt tio procent, men i ett fall så högt som 18 procent. 

Vi på Hyresgästföreningen håller helt med om att så höga krav både är orimliga och till och med osmakliga mitt under den levnadskostnadskris som vi befinner oss i just nu. Många hyresgäster kämpar för att klara av sin vardagsekonomi. En hyreshöjning på över 1 000 kronor i månaden, skulle många helt enkelt inte klara av. Det skulle i sin tur få enorma konsekvenser både på ett personligt plan och för samhällsekonomin.

Per Wallberg frågar också vad Hyresgästföreningen gör i frågan. Vi är nu mitt uppe i en rad olika hyresförhandlingar. De som förhandlar är både anställda förhandlare och förtroendevalda hyresgäster som bor i det aktuella området. 

Eftersom det är hyresgästerna som är experter på att bo just där, är det viktigt att de är med och förhandlar. Alla från Hyresgästföreningen jobbar just nu hårt för att sänka hyresvärdarnas krav. När vi får in ett krav på en hyreshöjning från en fastighetsägare, granskar vi yrkandet och bolagets ekonomi. Efter det startar förhandlingarna. Vi representerar hyresgäster i hela landet, vårt jobb är att se till att hyresvärdarna tar hänsyn till sina hyresgäster. Vi kommer inte att gå med på några extrema hyreshöjningar.

Det är dock inte bara vid förhandlingsbordet som arbetet sker, bostadsmarknaden styrs mycket av politiken. Vi kämpar för lika villkor oberoende av vilken typ av bostad man bor i. Precis som Per Wallberg skriver, har hyresrätten under många år blivit missgynnad ekonomiskt till fördel för bostadsrätter och villor. 

Hyresrätten är minst lika viktig som alla andra bostäder, den är faktiskt avgörande för samhällsekonomin i många fall. Bara som ett exempel kan nämnas att människor inte kan flytta till jobb och studier på samma sätt om det inte finns tillgängliga hyresrätter, vilket får konsekvenser för företag som vill anställa rätt personal och för många unga vuxna som inte kan vidareutbilda sig. 

Det behövs en politik som är lika för alla, politikerna måste sluta missgynna hyresrätten. Vi jobbar ständigt för att påminna politikerna om oss hyresgäster och med att lägga fram förslag på ändringar. Därför blir vi glada när vi ser fler som lyfter den här viktiga frågan, vi hyresgäster behöver höras mer.

Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost