När Magnus Lager var elva år skickade han ett brev till den då nyligen avlidne Bob Marleys fanklubb.

– Det kändes otroligt stort att det kom ett svar och att det var undertecknat av Bob Marleys fru Rita och Cedella Booker som var hans mamma.

Att det var just reggae som fick den elvaåriga Magnus att börja spela gitarr är inte så konstigt.

Artikelbild

| En stor stund. Elvaårige Magnus Lager fick svar från Bob Marleys fanklubb.

– Min morbror Pelle Johansson är sångare och gitarrist i Kalle Baah och jag brukade hänga med när de spelade på fritidsgårdar i Skärblacka och Norrköping. Det var alltid ett gäng på 100–150 personer som kom på spelningarna och jag tänkte det här vill jag också göra.

Sagt och gjort. Han bildade sitt första reggaeband med några kompisar när han gick i högstadiet på Ektorpsskolan. Bandet fick heta Libertas, som betyder frihet på latin, och Magnus spelade gitarr och sjöng.

– Jag minns vår första spelning på Vilbergens fritidsgård. Jag var nervös men tänkte samtidigt, äntligen. Vi spelade redan då några egna låtar och resten var Bob Marley-covers.

När Magnus gick i gymnasiet kom ett samtal från reggaebandet Roxanne. Deras sångare hade slutat och de undrade om han ville börja spela med dem.

Artikelbild

| Bob Marley. Reggeakungen själv pryder en av Magnus Lagers gitarrer.

– De hade bokare och spelningar utanför stan så det kändes stort. När vi jobbade som mest under några år på nittiotalet hade vi två till fyra spelningar i månaden plus en två-veckors sommarturné.

Magnus skrev mycket av gruppens material och när låten "Mystery Girl "började spelas på Radio East FM och andra lokalradiostationer, blev det STIM-pengar till Magnus.

Artikelbild

| Magnus Lager.

Men det var inte pengarna som var drivkraften för bandet utan att repa, ha kul och komma iväg och spela. Alla i bandet jobbade med annat vid sidan och pengarna som kom in från spelningar gick till utrustning och till att spela in eget material.

Den kanske största höjdpunkten för Roxanne var när de var förband till sina gamla hjältar. Bob Marleys kompband The Wailers fortsatte spela efter att Bob avlidit i cancer. Från att ha spelat på arenor inför tiotusentals åkte de nu runt och gjorde spelningar på klubbar för några hundra personer.

– Vi var förband när de spelade på Garage i Norrköping och två spelningar i Stockholm och Göteborg. Jag spelade lite tillsammans med dem på soundcheck innan en spelning. Det var stort!

Dagen efter spelningen i Norrköping var bandet ledigt en dag innan de skulle vidare. Magnus och två andra medlemmar i Roxanne fick uppdraget att guida The Wailers i Norrköping.

– Jag visade runt i stan och när vi skulle käka ville de ha hamburgare. Det kändes rätt kaxigt, måste jag säga, att glida in med Bob Marleys gamla kompband på McDonalds på Drottninggatan.

Med åren blev det lugnare tempo med Roxanne i takt med att flera av medlemmarna blev föräldrar.

– Jag blev själv pappa, Rebecca föddes 1999 och fyra år senare kom Filip.

Familjen och barnens intressen blev viktigare och när lusten att åka iväg och spela minskade beslutade Magnus att hoppa av 2016, efter trettio år i bandet.

– Rebecca har häst och Filip spelar handboll så nu är det barnens intressen som tar upp mycket tid.

Magnus jobbar med skyltar, en bransch han har varit i sedan gymnasiet. Först som anställd på olika firmor men sen snart elva år äger han och driver den gamla anrika firman Arnes skylt.

– Det är svinkul att driva ett företag, jag tycker aldrig det är tråkigt att gå till jobbet. Pengar är inte största drivkraften för mig utan ha ett kul jobb, trevliga medarbetare och att göra något kreativt. Den dagen glädjen försvinner blir det tungt. Hoppas det aldrig händer.

Magnus tänker fira sin femtioårsdag med att ta med sambo, barn och bonusbarn på en drömresa till Florida.

– Det är en resa jag velat göra länge. I två veckor kommer vi vara där, och bo på ett ställe som heter Caribbean bech. Vi ska besöka Universal Studios, Disney World och Discovery Cove – ett ställe där kan man simma med delfiner och rockor.

På frågan om han inte saknar musiken svarar han:

– Jo, jag börjar få lite lust tillbaka. Jag går och nynnar ibland, skriver ner en textfras eller spelar in en melodisnutt på mobilen. Fortsätter det så så kanske det blir något nytt i framtiden.