Amir bor ensam i en lägenhet i centrala Norrköping. Han har bott i stan sedan han var liten, men kom till Sverige som tvååring – och då var det Skellefteå familjen hamnade i. De kom till Sverige strax efter Iran–Irak-krigets slut.

– I Iran var båda mina föräldrar guldsmeder och jag hade antagligen också blivit det om vi stannat kvar.

När Amir fick idén att skapa en egen karta jobbade han som samordnande it-administratör på ett arbetsintegrerande och socialt företag som hjälpte långtidsarbetslösa ut i arbete.

Artikelbild

| Gruppen Eran ud Turan klär upp sig i tidsenliga kläder under sina träffar.

– Det var ett viktigt arbete, men när jag vant mig vid det kändes det inte så krävande.

Amir hade alltså energi över till kreativitet, men kartan har också krävt mycket research.

– Antikens hjärtländer kallar jag de kulturella civilisationer som dominerade under tidsepoken. Kartan visar ett område som spänner från Medelhavet till västra Kina, förklarar Amir.

Som underlag har han använt både historiska urkunder och moderna forskningsrapporter. Och han uppskattar att han fått med 9 500 bebyggelser (städer, småstäder och byar) och 450 olika kategorier med handelsvaror från till exempel metall-, lantbruks- och stenbrottsindustrierna. Tanken är att man via kartan ska kunna lära sig i detalj om de olika områdena – och se landskapen förändras under årets fyra årstider.

Artikelbild

| Historiskt återskapande.

– Alla de här prickarna på kartan står för något. De rosa prickarna symboliserar till exempel rosvatten som var en viktig ingrediens hos parfymerierna.

På samma sätt har Amir placerat ut prickar för exempelvis fiskindustrin och dessutom individuella prickar för de olika vattenbruksprodukterna: pärlor, skaldjur, bläckfisk och tonfisk bland annat.

Artikelbild

| Amir Askari Yahyavi har skapat en karta som visar världen under antiken från Medelhavet till västra Kina. I september kommer den att lanseras på Iran History Forum.

– Det är nog omkring 100 olika handelsvaror inom varje kategori, så totalt 45 000, uppskattar Amir det totala antalet utmarkerade underkategorier.

Han verkar nästan själv förvånad över sin ihärdighet med varje detalj.

– Det här är mitt sociala liv i ett nötskal. Självmord, skämtar han.

Så vad har han tänkt göra med kartan när den är klar?

– Den är ritad i vektorer och eftersom de olika grafiska elementen kan sparas individuellt kan man zooma in på olika lager.

– Kartan kan vidareutvecklas till en app eller ett spel, säger Amir, som menar att det kan bli fråga om både ett läromedel och ett verktyg för underhållning.

Kombinationen av att leka och lära har han vana av. Eran ud Turan (medelpersiska för ”Iran och Centralasien”) finns det nämligen en Facebookgrupp som heter. Bakom gruppen finns ett gäng historiskt intresserade engelsmän – och så Amir förstås, som också är en av gruppens grundare. Gänget sysslar bland annat med historiskt levandegörande av Iran, Indien och Centralasien under sena antiken.

Under sina träffar klär de till exempel upp sig i tidsenliga kläder och lagar mat som var typisk under dåtiden. De håller även i föreläsningar på universitet och museer.

Gruppen kommer att få en variant av kartan, en historiker har visat intresse för att använda Amirs illustration i sin kommande bok och Amir har även medverkat i historiepodden ”Silk and steel”. Trots att han tillbringat många timmar innanför hemmets fyra väggar med sin tidskrävande hobby har hans skapande och idéer också börjat ta sig ut i världen.

– Utmaningen är antagen att skapa den mest komplext tänkbara kartan, säger Amir och återgår till sin datorskärm.

Han har fortfarande en del att göra innan kartan lanseras på hans sida Iran History Forum i september.