Valdemarsviks beslutsfattare har extremt stort ansvar

Valdemarsvik har återigen ett samrådsunderlag om en vindkraftsindustri, nu med 16 stora vindkraftverk. Vindpark Östergötland AB öppnar för att välja högsta modellen som finns.

Utsikt över anlagda våtmark "Örndammen" vid Östens Klint

Utsikt över anlagda våtmark "Örndammen" vid Östens Klint

Foto: U Bogren

Debatt2024-01-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att det kan bli runt 300 meter höga vindkraftverk, det vill säga bland de högsta i Sverige. Vindkraftverk som normalt används ute till havs. Outforskat så nära en tätort. Försöksprojekt?


Inritat projektområde sträcker sig anmärkningsvärt utanför riksintressemarkering, men även över privat mark. Helt utan information. Vår mark är ”överritad” med besked om byggförbud på hela marken. Rekommenderat avstånd där ingen drabbas rimmar inte alls med ovan. Hur många närboende drabbas utan vetskap?


Samrådsunderlaget är omfattande i antal sidor, men saknar väldigt viktig information. Fotomontage visar små vindkraftverk dolda bakom skog och berg en mil bort, men inga bilder rör närboende. Påverkan av infraljud har helt dolts. Lågfrekventa ljud som man inte hör mäts i db(C), men som hela kroppen påverkas av dygnet runt. Finns mycket forskning och hälsorisker i det, se Folkhälsomyndigheten. 

Därtill bör man beakta att infraljud påverkar ackumulerat vid flera vindkraftverk i ett samlat område, det vill säga ett verk ger x1 infraljud och två verk ger mer än x2. Hur blir det då med 16 stycken vindkraftverk?


Här anser man att om man håller sig under hörbara riktvärden, så kommer infraljuden troligtvis inte att påverka. Det vill säga inga mätningar eller avståndsbedömningar har gjorts. Hela tätorten berörs och blinkande starkt vitt sken ”24/7” dessutom.

Vi har en artrik våtmark anlagd med EU-bidrag. Vattenreglering och tre naturliga källor med friskt vatten. Frekvent besök av havsörn, kungsörn, tranor, sångsvan, nattskärra, hökuggla, grodor, nord- och sydfladdermöss, ängsnätfjäril och vilt. Vattenförbindelse finns ända ned till Valdemarsviks centrum.Vad händer när mikroplaster och eventuella oljeläckage rinner ner till ett redan påverkat samhälle? 

Sverige har i många år nu drabbats av stora okontrollerbara skogsbränder. Varje vindkraftverk har i sin navpunkt minst cirka 500 liter olja. Olja som ska bytas vart tredje till femte år genom att hissas ned och upp. Ett blixtnedslag i dessa vindkraftverk kommer bli förödande en torr sommar. Hur konsekvensanalyseras det?

Denna park kommer inledningsvis att tas över och ägas till 50 procent via en norsk koncern och resterande ägande döljs för oss. Men enligt Svensk Vindindustri och Aktuell Hållbarhet är dock Kina (= kinesiska staten), Tyskland, Norge de största ägarna av samtliga vindkraftverk i Sverige. Flertalet beskrivningar finns, bland annat Kalla Faktas granskning av Markbygden Ett, om hur koncernerna flyttar ut likvider i form av räntor etcetera, så att det vid nedmonteringsläge (eller konkurs) inte drabbar dem. 

Kvar står markägare och skattebetalare med problemet. Informationskrav på det till skattebetalare i kommunen? Upp emot 48 hektar skog ska röjas av för denna industri och alla vägar ska röjas till 20 meter bredd för att klara 320 långa lastbilar på längder av cirka hundra meter eller mer. Även nya breda anslutningsvägar kommer byggas över närboendes mark. 

Som extremt drabbad markägare med totalt byggförbud, kräver vi att berörda beslutsföra politiker i detta försöksprojekt skaffar total kunskap och utför en grundlig konsekvensanalys före ett så allvarligt beslut fattas. Det är er skyldighet enligt Miljöbalken. Vi ser gärna att ni återigen läser er fastställda och gällande del 4 i Översiktsplanen för kommunen, antagna Miljömål för skog, fåglar och
våtmarker.


Vill också att boende i Valdemarsvik vaknar och förstår vad som är på gång. Agera nu eller påverkas i 30-40 år, för att sedan skattemässigt bli indragna i slutnotan.