Riksdagen bör sÀkra kontanternas framtid

KontanttjÀnster fortsÀtter att avvecklas och kontantkedjan Àr sÄrbar, enligt en ny rapport frÄn LÀnsstyrelserna.

 Bankomat anser att digitaliseringen av betaltjÀnster i grunden Àr nÄgonting bra, men att kontanter behöver finnas kvar under överskÄdlig tid, skriver Nina Wenning, vd Bankomat AB.

Bankomat anser att digitaliseringen av betaltjÀnster i grunden Àr nÄgonting bra, men att kontanter behöver finnas kvar under överskÄdlig tid, skriver Nina Wenning, vd Bankomat AB.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-03-29 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nyligen slÀppte LÀnsstyrelserna rapporten "Bevakning av grundlÀggande betaltjÀnster 2021". DÀr konstateras att kontanter anvÀnds i allt mindre utstrÀckning och att kontanttjÀnster fortsÀtter att avvecklas. LÀnsstyrelserna varnar ocksÄ för att kontantkedjan Àr sÄrbar i och med att den Àr beroende av ett fÄtal privata aktörer för att upprÀtthÄllas.

För Östergötland konstaterar lĂ€nsstyrelsen att det i sju av lĂ€nets kommuner nu helt saknas möjlighet till uttag av kontanter över disk. Antalet uttagsautomater fortsĂ€tter ocksĂ„ att minska. Utvecklingen Ă€r ett resultat av att allt fler mĂ€nniskor vĂ€ljer att betala digitalt i stĂ€llet för med kontanter. Bankomat anser att digitaliseringen av betaltjĂ€nster i grunden Ă€r nĂ„gonting bra, men att kontanter behöver finnas kvar under överskĂ„dlig tid.



I grunden handlar det om att mÀnniskor ska kunna vÀlja hur de vill betala. Men kontanter Àr ocksÄ nödvÀndiga för mÀnniskor i digitalt utanförskap och för att samhÀllet inte ska bli för sÄrbart i en krissituation dÄ digitala betalsÀtt kan slÄs ut.

Men nÀr efterfrÄgan pÄ kontanter minskar, sÄ minskar ocksÄ incitamenten för kommersiella aktörer att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhÀllet har monterats ned.



Vad som nu krÀvs Àr en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsÀtta att fungera. Det Àr inte rimligt att privata aktörer ska fortsÀtta att finansiera en samhÀllsviktig verksamhet som saknar kommersiell bÀrkraft och till en allt större kostnad.

Anna Kinberg Batra leder just nu utredningen Statens roll pÄ betalningsmarknaden, dÀr hon bland annat ska ta stÀllning till statens respektive nÀringslivets ansvar för kontanthanteringen.



Bankomat anser att staten ska ta ett finansiellt ansvar för hela kontantkedjan. Det handlar om att subventionera upprÀkning, transporter, insÀttnings- och uttagsservice och handelns kontanthantering.

Den 30 november ska Anna Kinberg Batra redovisa utredningen för regeringen och det kommer sannolikt att leda till lagförslag som hamnar pĂ„ riksdagens bord. I riksdagen sitter i dag 16 ledamöter frĂ„n Östergötland. VĂ„r uppmaning till dem Ă€r att redan nu börja verka för att staten tar ett finansiellt ansvar för kontanthanteringen.