Böneutrop Àr inte en frÄga om religionsfrihet

Att sÀga nej till böneutrop som regelbundet trÀnger in i mÀnniskors tillvaro frÀmjar integration, skriver Eva-Britt Sjöberg (KD).

Kristdemokraterna Àr emot att tillÄta institutionaliserade böneutrop eftersom partiet arbetar för religionsfrihet, skriver debattören.

Kristdemokraterna Àr emot att tillÄta institutionaliserade böneutrop eftersom partiet arbetar för religionsfrihet, skriver debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-10-04 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ "Kommunen kan inte förbjuda böneutrop", 30/9.

För Kristdemokraterna Ă€r religionsfriheten central. Den Ă€r grundlagsfĂ€st och ska sĂ„ förbli. Men det mĂ„ste finnas en skillnad mellan vad som dĂ„ och dĂ„ förekommer pĂ„ offentliga torg och gator och det som regelbundet nĂ„r in i mĂ€nniskors hem. 

Med hÀnvisning till vÄr stÄndpunkt gÀllande böneutrop ansÄg KD att bygglov för en minaret inte skulle beviljas nÀr frÄgan var uppe 2017. Vi var det enda partiet i Norrköping som dÄ problematiserade böneutropet. Moderaterna tillsammans med Miljöpartiet röstade nej till torn med hÀnvisning till det arkitektoniska och Sverigedemokraterna hÀnvisade bland annat till att kommunens mark i första hand ska gÄ till vÀlfÀrd och bostÀder samt att de vurmade för en folkomröstning i frÄgan. Ingen av dem nÀmnde böneutrop som en anledning till att rösta nej till ett bygge av minaret.

Vid senaste kommunfullmÀktige debatterades ett förslag om att i kommunens ordningsstadga förbjuda just böneutrop. Ett förslag frÄn Sverigedemokraterna som övergett förslaget om folkomröstning och istÀllet föreslÄr detta förbud. Moderaterna röstade emot förslaget med hÀnvisning till att vi inte har de juridiska verktygen. Faktum Àr att vi inte vet om vi har juridisk möjlighet till detta dÄ det inte Àr prövat, denna prövning uppmuntrar vi kristdemokrater samtidigt som vÄra ledamöter i riksdagen arbetar för att fÄ till en laglig grund för ett sÄdant beslut.

Böneutrop Àr inte en religionsfrihetsfrÄga. Det Àr möjligt att utöva sin tro utan detta uttryck, det Àr tydligt utifrÄn att de flesta moskéer i Sverige inte har det. Eftersom detta inte Àr prövat juridiskt kan inte vi, och inte heller Moderaterna, veta huruvida det Àr möjligt för kommunen att ta ett beslut om förbud mot Äterkommande och institutionella böneutrop. Vi vill alltsÄ lÄta detta prövas juridiskt och kan bara beklaga att varken M eller MP hade mod nog att stödja förslaget.

Kristdemokraterna Àr emot att tillÄta institutionaliserade böneutrop eftersom vi arbetar för religionsfrihet, integration och sammanhÄllning i vÄrt samhÀlle. Att sÀga nej till böneutrop som regelbundet trÀnger in i mÀnniskors hem och tillvaro Àr viktigt för att frÀmja integration och undvika polarisering.

Eva-Britt Sjöberg, gruppledare för KD, Norrköping