Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Var smart - sätt upp mål!

Jag anser att målsättning är en mycket viktig del av att vi skall kunna känna oss motiverade till att göra en viss satsning eller för att ändra ett beteende. Därför är det något som jag jobbar aktivt med i mötet med mina hälsocoaching-klienter, oavsett vilken typ av livstilsförändring det gäller. 

Målsättningarna hos mina klienter kan variera stort. Någon har som mål att klara av att springa en mil under 50 minuter, en annan vill gå ner 6kg, medans ytterligare någon vill minska risken att insjukna i någon livsstilssjukdom. Oavsett vilket mål man har satt upp så är alla lika vikiga, och en nogrann plan behöver tas fram för att vi skall nå hela vägen fram.  

Jag tycker att det är bra att sätta upp flera olika typer av mål. Extra bra är det också om man sätter upp ett mål som går att mäta. Även om "att må bättre" är ett jättebra mål i sig, så kan det vara klokt att komplettera en sådan målsättning med att tex "klara av att springa 5km utan att stanna" eller liknande. Just för att utvecklingen skall vara konkret och mätbar.


Personligen motiveras jag av att träna iför något lopp, även om det bara är mig själv jag tävlar mot. 

När du jobbar med målsättning så är det viktigt att tänka på att målen bör vara:

  • specifika
  • mätbara
  • anpassade till situationen
  • realistiska
  • tidsspecifika

Att skapa mål efter denna modell benämns ”SMART”. Det är fördelaktigt att blanda både kortsiktiga, medellånga och långsiktiga mål i en och samma målbild.

Lycka till!
/Hälsococah Sanna Dahlström

 

Mina bästa recept för en hälsosam Midsommar

Norrköping Bara några dagar kvar till Midsommar, och förberedelserna är säkert redan i full gång! Därför vill jag bidra med lite inspiration för en hälsosammare midsommarbuffé. Klassikrerna som sillen, nubben och fäskpotatisen i all ära, men jag serverar också gärna lite andra tillbehör på midsommarbordet. Nedan kan du ta del av några av mina smörgåsbordsfavoriter. 

 

Sommarsallad med färskpotatis
Denna sallad är supersmarrig på midsommarlunchen. Grönt + potatis i ett. Hur smart?

Du behöver: kokt färskpotatis, dill, ärtskott, blandade gröna blad, rädisor, rivet äpple, valnötter eller mandlar, salt & peppar. Plus några andra grönsaker om du vill – ta dina sommarfavortier!

Servera gärna med en örtmajo. Stavmixa samman nedanstående ingredienser. Här är en video på hur du snabbt och enekelt gör din egen majo (ja, det är jättelätt!)

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 0,5 msk citron eller vitvins-vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Mixa sist i de örter/kryddor som du föredrar, tex persilja, gräslök, vitlök.

_________________________________

Somrig krämig potatissallad, ca 4 mindre port.

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

_________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i.

_________________________________

Solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs
  • 2 dl cremefresh
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan, både och går bra.

_________________________________

Pajskal, grundrecept

1,5 dl  mandelmjöl 
3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk matolja
1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

Spenat- & fetaostpaj

Till pajbottnen:

  • 2,5 dl fullkornsdinkel
  • 3msk olja
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

 
_________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

_________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.
  3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

_________________________________

 

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

_________________________________ 

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

 

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

 

_________________________________

Jordgubbscheesecake

Denna cheesecake bara måste du testa! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst!

 

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram färska eller tinade bär (jag använde hälften hallon och hälften jordgubbar) 
  • Ca 500 gram bär till dekoration

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad Midsommar! /Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Låt mig presentera: Årets jordgubbsrecept - Jordgubbsmousse med chokladcrunch

Norrköping Sedan flera år tillbaka har jag haft ett samarbete med en av Norrköpings jordgubbsleverantörer (den bästa, om du frågar mig Symb Glad.jpg ). Iom detta samarbete så har jag bidragit med en massa smarriga och hälsosamma recept, så även i år.

Jordgubbar håller dig mätt länge, tack vare att de innehåller mycket fibrer. Dessutom är de fullproppade med en massa fler nyttigheter, vilket du kan läsa mer om nedan. Jordgubbar är även perfekta att äta som smågodis. Minst lika gott, men så mycket nyttigare! Jag vill gärna dela med mig av mina favoritsommarrecept till dig. Jag väljer så klart närproducerade jordgubbar som jag vet håller fin kvalité och är fantastiskt goda!

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

JORGDUBBAR INNEHÅLLER:
  • Antioxidanter
  • C-vitamin
  • Flavonider
  • Ellagsyra
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • B-vitamin (Folsyra)
  • Fibrer
VISSTE DU ATT JORDGUBBAR INNEHÅLLER MER C-VITAMIN ÄN APELSIN?

En portion jordgubbar ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin. Vitamin C är en viktig antioxidant som stimulerar kroppens upptag av Järn.


ANTIOXIDANTERNA ROSTSKYDDSBEHANDLAR KROPPEN

Antioxidanter är molekyler som förebygger oxidation i våra celler, de motverkar alltså den kemiska processen i kroppen som kan liknas vid invärtes rostbildning. Antioxidanter bekämpar de skadliga Fria Radikalerna och anses således väsentliga för en livslång hälsa. Fria radikaler är en restprodukt som bildas i samband med kroppens ämnesomsättning och syresättning. Vid ett överskott av radikaler kan kroppen skadas och åldras snabbare. Ett ökat intag av antioxidanter anses bland annat motverka inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar.


JORDGUBBAR SOM HUSKUR

Jordgubbar användas ofta i traditionella huskurer mot allt från tandsten till magkatarr. Bäret sägs lindra njursten och artrit, samt förbättra funktionen på lever och galla. Eftersom en större mängd jordgubbar kan verka laxerande så bidrar de även till att förnya tarmfloran.


ANTICANCEROGENA EGENSKAPER

Jordgubbar innehåller även Ellagsyra, som är ett ämne som anses avhjälpa cellförändringar orsakar cancer. Det motverkar dessutom hudskador av UV-ljus och minskar därmed bildningen av rynkor.


FOLSYRA

Ett annat ämne som finns i jordgubbar är Folat, eller Folsyra. Folsyran är nödvändig för bildningen av röda blodkroppar och bidrar till en normal fosterutveckling under graviditet.

 

Här hittar du fler jordgubbsrecept:

Glad jordgubbssommar!
/Hälsoccoach Sanna Dahlström

Min klient Ola berättar om sin hälsosatsning

Norrköping "Det handlar INTE antalet kilon, kilometer eller kalorier. Det stora är att jag mår gott och tar många medvetna beslut".

Kloka ord från min klient Ola, som just nu genomför en livsstilsförändring och går på Hälsocoaching-samtal hos mig.

Det är exakt det här jag arbetar med, att uppmuntra, inspirera och motivera DIG att leva mer hälsosamt. Siffrorna är egentligen helt irrelevanta. Det jag vill är att du skall hitta en livsstil som får dig att MÅ BRA.



BRA jobbat Ola! Grattis till din framgång och att du nått ditt stora delmål! Och så det bästa av allt - jag vet att det finns ännu mer att hämta. Nu fortsätter resan. Jag tror på dig!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Så här skirver Ola på sin Facebook: SÅ HÄR STOLT ÄR JAG! Igår passerade jag 2-månadersstrecket i min egen hälsosatsning. Jag har all anledning att lägga om min livsstil, och med hjälp av Hälsocoach Sanna Dahlström har jag verkligen gjort roliga saker som betyder mycket för mig i mitt liv. Det handlar INTE antalet kilon, kilometer eller kalorier. Det stora är att jag mår gott och tar många medvetna beslut. Jag är otroligt nöjd, och kör vidare! 

TIO saker att handla hem till ditt skafferi

Norrköping För att underlätta en hälsosam livsstil så gäller det att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Se till att ha bra grejer hemma, det är mitt främsta tips. Du bör också lägga tid på att planera ditt matintag för en tid framåt, förslagsvis på veckobasis. Både frukost, lunch, middag och mellanmål bör vara inkluderat i planeringen. Hemma hos oss brukar vi planera på söndagar, vad vi skall äta under veckan som kommer. Vi kollar vad som finns hemma och vad vi behöver komplettera med.

Förutom kylvaror är viktigt att ha en bra bas i form av skafferivaror. Här kommer mina 10-i-topp i skafferiet:

  • Mandelmjöl (alternativ att baka, panera med eller gör paj på som innehåller mer näring än vanligt vetemjöl)

  • Chiafrön (näringsrikt frö att strö på yoghurt/gröt eller göra pudding på)

  • Kakao (gott som smaksättning i efterrätter/mellanmål men också rik på antioxidanter)

  • Honung (ett hälsosammare alternativ till sötning, eftersom honung till skillnad mot strösocker innehåller näring. Funkar även bra i matlagning)

  • Kokosolja (utmärkt matfett för både matlagning och stekning)

  • Bönor & linser (hälsosam, mlijösmart och ekonomisk proteinkälla)

  • Kokosmjölk/kokosdryck (god och näringsrik i både grytor, smoothies och efterrätter)

  • Pofiber (glutenfritt substitut till mjöl)

  • Quinoa, mathavre & råris (näringskvalitativa alternativ som kolhydratskälla)

  • Havregryn (fiberrikt gryn att koka gröt på eller varför inte göra egen granola)

  • Krossade tomater (perfekt bas i grytor om du vill hålla nere energimängden/kcal)

Lycka till med din matplanering!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En Hälsocoach i Indonesien

Gili Trawangang, Lombok Precis hemkommen från en helt underbar semester! Med en hel del hälsoinslag så klart, det är så jag gillar det bäst!

En mix av att slappa i solen, hänga vid havet/poolen, träning, snorkling, se och uppleva nya platser och kulturer, äta god mat 👉🏻 upptäcka nya smaker/rätter.... det är receptet på en lyckad semester enligt mig!

Har du någon semesterresa inplanerad?

 

/Hälsocoach Sanna Dahlström

För att se fler bilder från min resa, se min Instagram: @sannadahlis

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar