Ledare Ännu finns det hushåll som inte fått ordning på sin vardag efter stormen Alfridas härjningar. Och då väntar redan nästa storm, Jan, på att dra in. Inte helt opassande eftersom en annan Jan, med efternamnet Björklund, också bidragit till veckor och månader av storm i svensk politik.

Nu har Ulf Kristersson och Stefan Löfven haft nya samtal med talmannen. Båda är fåordiga och Andreas Norlén lika diplomatiskt försiktig som tidigare. Istället väntar Mediesverige på Centerpartiets och Liberalernas interna överläggningar under helgen.

Av detta kan vi sluta oss till att Centern och Liberalerna gjort sig själva till kungamakare med betydande makt. I någon mån sant, men ändå torde C och L samtidigt vara dramats långsiktiga förlorare.

Båda partierna tappar stöd i opinionsundersökningarna och förtroendet för Annie Lööf har rasat rekordsnabbt och rekordstort. Båda partierna är också rejält splittrade i valet mellan att stödja Kristersson eller Löfven (även om centerpartisterna har lyckats hålla tyst utåt). Oavsett egna politiska uppfattningar torde många svenskar vara fruktansvärt trötta inte bara på den politiska långbänken i sig, utan också på alla taktiska finter och svårbegripliga prioriteringar.

Att Lööf och Björklund är de två stora förlorarna överraskar inte, däremot åtminstone en av motsvarande två vinnare. Nämligen Stefan Löfven.

Inte för att Socialdemokraterna gått fram särskilt mycket i opinionsmätningarna, men under hela dramat har Löfven uppträtt lågmält och lyckats lägga ansvaret på andra. Framför allt har han i lugn och ro kunnat beskåda Alliansens sammanbrott. Effekter som kommer att bli bestående oavsett om han får sitta kvar på statsministertaburetten eller inte.

Mindre överraskande är då att också Jimmie Åkesson avspänt beskådat det sorglustiga skådespelet. Ställd utanför varje möjlighet till regeringssamverkan, är det paradoxalt nog Sverigedemokraterna som står i den politiska stormens öga – där det som bekant råder lugnt väder.

För de övriga partierna är det ömsom vin, ömsom vatten. Kristersson har fortfarande chansen att bli statsminister, men har framstått som tämligen defensiv – medan Ebba Busch Thor kunnat påräkna framgångar för Kristdemokraterna i väljarbarometrarna. Miljöpartiet riskerar fortfarande att åka ur riksdagen, medan Vänsterpartiet egentligen varit ganska frånvarande.

På ett sätt har emellertid alla politiska partier förlorat, ty svenska folkets allmänna förtroende för de folkvalda sjunker. Räkna med att deltagandet kan sjunka rejält i händelse av extra val.