Ledare Ebba Busch Thor erkände öppet att det var ett risktagande att öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. Kritikerna var inte sena att tjuta i högan sky. Vissa talade om ett historiskt misstag, andra varnade för en upprepning av Anna Kinberg Batras fiasko. Ulf Kristersson förhöll sig också skeptisk.

Det har inte gått så länge sedan Busch Thors utspel, men så mycket står åtminstone klart att Kristdemokraterna inte drabbats av någon genomklappning (för den som inbillade sig det). Istället fortsätter KD att gå framåt och får nästan 11 procent i Novus senaste väljarbarometer. Framför allt är det Sverigedemokraterna, men också Moderaterna och Socialdemokraterna som förlorar väljare till Kristdemokraterna. Allt detta är utomordentligt intressant.

I SVT ställer den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson frågan om Busch Thor är den första att lyckas knäcka SD-koden. Ja, så kan det verkligen vara.

Det är uppenbart att många väljare inte längre räds Sverigedemokraterna, tvärtom tycker de sannolikt att SD används som hot från vänsterhåll för att kunna hålla sig kvar vid makten. Centerpartiet och Liberalerna gick på finten. Nu riskerar L i värsta fall att åka ur Europaparlamentet efter valet nästa månad, medan Centerns tidigare framgångar kommit av sig.

Samtidigt påvisar KD:s framgångar att SD:s segersaga inte behöver vara för evigt. Kanske är det istället så att många sympatiröstat på Sverigedemokraterna som protest på en i deras ögon inte tillräckligt högervriden politik bland andra partier. Det borde oroa inte bara Jimmie Åkesson, utan också Kristersson – för den moderata kräftgången tycks fortgå.

Fast det borde också oroa Stefan Löfven. Många traditionella arbetarväljare är inte intresserade av rödgrön flumliberalism till vänster. I praktiken är många konservativa. Kanske är det som det fordom brukade vara inom det borgerliga blocket – att en röst på Moderaterna fick gå genom något av de andra borgerliga partierna? En röst på SD nu kan vara en röst på M i framtiden. Framför allt kan det definitivt vara en röst på KD!

För Busch Thor gäller det förstås också att se upp, för lätt fånget är som bekant lätt förgånget. Det har Annie Lööf bittert fått erfara, även om C tills vidare räddas av L:s genomklappning. I mitten kan man inte kosta på sig någon konkurrens...