Ledarkrönika I skrivande stund (tidig onsdag kväll) får Hanif Bali (M) sitta kvar i riksdagen, men förutsätts lämna alla utskottsuppdrag och dessutom be om ursäkt. Detta efter hans senaste famösa förolämpning mot utrikesminister Margot Wallström (S) och framför allt Carl Bildt. På twitter (detta destruktiva sociala medium!) påstår Bali att Wallström fullföljer "Bildt-doktrinen" och agerar menlöst mot Iran, vilket inte skulle vara förvånande då "doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin"...

Det hela är lika fånigt som när en annan twittrare erbjudit sig att köpa Grönland – om än inte lika utrikespolitiskt allvarligt. För Moderaterna som parti är Bali däremot en kris som bara väntade på sin fullbordan. Det är inte första gången han ägnat sig åt personangrepp och uttryckt sig nedsättande på sociala medier. Det är inte heller första gången partiledningen tvingats kalla in Bali för "allvarliga samtal", men någon gång borde måttat vara rågat.

Hur var det CH Hermansson uttryckte det? Jo, "någon jävla ordning ska det vara i ett parti". Och man ska inte ens behöva svära för att kräva detsamma av Moderaterna, vars partikultur traditionellt utmärkts av god ton och respekt, dessutom inte bara för partivänner utan också meningsmotståndare. Givetvis självklart för vilket parti som helst vilket vill vara statsbärande och göra anspråk på ett folkligt stöd bortom nätets värsta gaphalsar.

I den meningen ger Bali paradoxalt nog uttryck för en sorts traditionslös nymoderat hållning! Och i motsvarande utsträckning har partiledningen agerat lite nymoderat lealöst som låtit honom hållas.

Vad är man rädd för? Att Bali ska hoppa över till Sverigedemokraterna och ta sina sympatisörer (hur många är de egentligen?) med sig? Mest synd om SD i sådana fall.

Själv påstår sig Bali bara tala klarspråk om sina åsikter. Må vara, då krävs också en motsvarande reaktion. Säg som det är, att Bali uttrycker sig som en okunnig populistisk tölp vars eventuella nyhetsvärde som uppseendeväckande "sanningssägare" (gäsp) passerat zenith för länge sedan.

Tag också konsekvenserna och visa för en gångs skull lite hederlig gammalmoderat nolltolerans mot obildat uppträdande. Och släng ut Hanif Bali ur partiet.