Nitton procent är egentligen inte något att jubla över, inte för ett parti som vant sig vid att aldrig få under 20 procent i riksdagsvalen och som för inte så många år sedan lockade nästan var tredje väljare. Men det var då det och nu är nu. Medan Sverigedemokraterna växte till ett av Sveriges största partier, kollapsade de så kallade nya Moderaterna. Plötsligen framstod fiaskot i förra årets val (19,8 procent) som blott en föraning om vad som komma skulle.

 

Men sedan dess har det vänt. Inte med pukor och trumpeter, mer som ljudet från melodikrysset på radion som står och går i bakgrunden.

Och det är kanske inte så dåligt, inte med tanke på hur populärt Melodikrysset faktiskt är. Lite gammalmodigt kanske? Inte det sämsta i en tid av stora förändringar, där populistiska lösningar och politiska plattityder står som spön i backen.

Det vände i Europavalet, efter en erkänt "tråkig" moderat valrörelse – som just därför gick hem i stugorna. Moderaternas lätt gråmelerade toppnamn Tomas Tobé visade att det inte bara gick an att vara seriös, utan att det också var vad många väljare faktiskt ville ha.

 

En sådan attityd ger sällan utdelning från ena dagen till den andra. Därför går också den moderata återhämtningen lite trögt. Men tryggt i rätt riktning. Det är viktigt.

I Ipsos opinionsundersökning för september får Moderaterna 19 procent. Fortfarande lite sämre än det måttligt imponerande valresultatet (Ipsos redovisar bara hela procentenheter), men en klar uppgång från 16 procent i våras. Då låg Alliansen i spillror och många fruktade att SD skulle ta över som dominerande oppositionsparti.

Men det var då det. Sedan dess har Moderaterna förutom att prestera ett framgångsrikt Europaval, lyckats vrida den politiska debatten i rätt riktning. Eller rättare sagt, verkligheten har vridit debatten i den riktning som kräver politiska åtgärder bortom politisk korrekt bekvämlighet eller slagordsludd. Moderaterna har med Ulf Kristersson i spetsen bara reagerat på denna utveckling, med de svar som en nygammal klassiskt liberalkonservativ politik kunnat erbjuda. Inte minst gäller det den svåra (men inte oväntade) utmaning som ökande brottslighet innebär.

 

Det går inte snabbt – och det är bra. Det är nu Moderaterna återuppbygger sitt förtroende. Det kommer att ge utdelning. Vänta bara.