Sverige kommer att gå med i det av Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade försvarssamarbetet EI2 (Initiative européenne d'intervention). Det är ett utmärkt initiativ i sig och det är lika bra att Sverige nu tar plats tillsammans med andra europeiska länder. I EI2 ingår inte bara flera tunga EU-stater som (självklart) Frankrike, Tyskland och Storbritannien – trots att det sista ska lämna unionen. Också Norge kommer att skriva på. Sedan tidigare är såväl Danmark som Finland med, liksom Estland. För vår säkerhet i Östersjöområdet behövs verkligen mer samverkan.

Samtidigt försöker vi samarbeta mer bilateralt med våra nordiska grannar, i synnerhet Finland, och Sverige samarbetar också med andra länder inom brittiskledda Joint Expeditionary Force. Man får onekligen intryck av att försvarsminister Peter Hultqvist (S) försöker gardera sig säkerhetspolitiskt för alla eventualiteter!

 

Det är bra. Men när det kommer till det enskilt viktigaste samarbetet i vår del av världen – Nato – fortsätter Hultqvist och andra socialdemokrater envetet att säga nej. Därmed förblir vår säkerhetspolitik en smula låghalt.