Ledarkrönika "Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar" säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen, apropå Donald Trumps förslag att köpa Grönland. Men tyvärr menar han allvar, vilket en något blek presidentadministration tvingats bekräfta. Ett utspel fullt i klass med något Storbritanniens Mad King George (George III) hade kunnat hitta på, eller kanske Tysklands siste kejsare Vilhelm II.

Det mest fantastiska är dock inte Trumps mentala hälsa, utan att han faktiskt inte är först med sitt utspel! Redan 1946 föreslog Trumps helt balanserade och synnerligen kompetente företrädare Harry S Truman ett köp av Grönland för den då betydande summan av 100 miljoner dollar i guld.

Ett radikalt, men långtifrån vettvilligt utspel för trekvarts sekel sedan – som samtidigt säger mycket om sin tid. Grönland var fortfarande en dansk koloni, det bodde bara några hundra danskar där och vad inuiterna tyckte var det just ingen som brydde sig om.

Trumans intresse för Grönland bottnade förstås i strategiska överväganden och det är därför anmärkningsvärt att danskarna redan då tackade blankt nej. Man skulle nämligen inte ha skuggan till chans att försvara Grönland, som mycket lätt hade kunnat erövras av Sovjetunionen – i den stund inte USA hann först. Detta dilemma, som dagens danskar i likhet med det koloniala arvet man nog helst inte vill låtsas om, löstes genom att Förenta Staterna fick permanent tillgång till Thule militärbas.

Men alla tyckte inte det vore någon dum idé om USA köpte Grönland. En som fann tanken utomordentlig var Sveriges utrikesminister Östen Undén (S).

Hade Undén kännedom om Trumans hemligstämplade erbjudande? I vilket fall som helst var Grönland ett problem vid försöken att bilda ett skandinaviskt försvarsförbund med Danmark och Norge under svensk ledning i slutet på 40-talet. Sveriges relativa militära styrka till trots, räckte flottan naturligtvis till för vad som brukade kallas fjärran liggande territorier. Istället för eventuella avtal med Förenta Staterna, vore det lättare att upprätthålla en skandinavisk neutralitetspolitik om Grönland lätt och ledigt avyttrades.

Men det som möjligen lät sig diskuteras (i slutna rum) då, är bara dumheter i dag. Och Trump framstår inte som säkerhetspolitiskt offensiv i Moskva och Peking. Han framstår som en idiot.