Receptionspersonal utan skydd mot corona

Hur kan det komma sig att personalen i receptionen på Vrinnevisjukhuset sitter helt öppet utan något som helst skydd?

Varför har inte receptionisterna skydd mot corona, undrar insändarskribenten.

Varför har inte receptionisterna skydd mot corona, undrar insändarskribenten.

Foto: MagnusAndersson

Insändare2020-04-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tanken slog mig när jag nyligen var på besök där och jag som de allra flesta besökare hamnade hos receptionisterna. Inget plastglas och inte ens andningsmasker har de som skydd. Under rådande förhållanden tycker man att det skulle vara högsta prioritet att åtminstone sätta upp plastglas framför deras arbetsplats.

Receptionen bemannas inte av VIN:s egen personal, men det kan väl inte ha en avgörande betydelse. Just nu kommer det bland annat många besökare med utländsk bakgrund dit som inte har förstått hur de ska gå tillväga om de har drabbats av coronasmittan. Dessutom många äldre som tröttnar på långa väntetider på 1177 och väljer att söka sig direkt till sjukvården.

Om jag var i receptionisternas ställe skulle jag vara mycket orolig för min hälsa. Vore intressant att höra hur ledningen på VIN tänker.

Orolig medmänniska

Svar:

Vid behov av sjukvård avseende misstanke om covid-19-infektion uppmanas alla att ringa 1177. Utanför vårdinrättningar finns även anslag med denna uppmaning. Skulle det vara så att en person trots detta går in på en vårdinrättning måste situationen tas omhand på bästa sätt, vilket är att hålla en viss distans. För covid-19 gäller en meter. För influensa är avståndet betydligt mindre.

Nationellt uppmuntrar myndigheterna till social distans för att minska hastigheten i smittspridningen i samhället.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland